VİDEO - Umman'da Aşure etkinliklerine silahlı saldır: 4 ölü, 4 yaralı

2 saat önce
Ekran görüntüsü
Ekran görüntüsü
Etiketler Umman Maskat Şii Aşure Günü
A+ A-

Haber Merkezi - Umman polisinin açıklamasına göre, Aşure günü vesilesiyle başkent Maskat'ta bir caminin önünde toplanan Şiilere düzenlenen silahlı saldırıda en az dört kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Polis tarafından yapılan açıklamada, ilk bilgilere göre Wadi Al-Kabir bölgesindeki bir caminin yakınında dört kişinin ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan silahlı saldırı olayıyla ilgili soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

Polis, açıklamasında "duruma yönelik tüm güvenlik tedbirlerinin ve prosedürlerin alındığını, delil toplama ve soruşturma prosedürlerinin tamamlandığını" kaydetti.

Sosyal medya üzerinden, Agence France-Presse tarafından doğrulanan, İmam Ali Camisi yakınında silah sesleri arasında dağılan Hz. Muhammed'in torunu Hüseyin’in Kerbala’da katledilişinin yıldönümü vesilesiyle anma yaparak "Ya Hüseyin" diye bağıran insanlara ateş açıldığını gösteren çok sayıda video yayınladı.

Bu hafta Şiiler, İmam Hüseyin'in 680 yılında Kerbela Savaşı'nda Emevi Halifesi Yezid bin Muaviye'nin askerleri tarafından katledilmesinin yıl dönümünde kurbanları Aşure Günü'nü ile anıyorlar.

ABD'den vatandaşlarına uyarı

Öte yandan başkent Maskat'taki ABD Büyükelçiliği, saldırının ardından bir güvenlik uyarısı yayınladı ve Salı günü giriş vizesi almak için tüm randevuların iptal edildiğini duyurdu.

Büyükelçilik, X platformunda yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Amerikan vatandaşları dikkatli davranmalı, yerel haberleri takip etmeli ve yerel yetkililerin talimatlarına uymalıdır."

Maskat'ta meydana gelen silahlı saldırı, bölgedeki çatışmalarda genellikle tarafsız konumlarda kalan Umman Sultanlığı'nda nadir görülen bir olay olarak değerlendiriliyor.

Bu çatışmalar arasında Maskat'ın Husiler ile uluslararası toplum tarafından tanınan Sana hükümetini desteklemek için askeri müdahalede bulunan bölge ülkeleri arasında arabuluculuk yaptığı Yemen'deki çatışma da yer alıyor.

Saltanat aynı zamanda, Kasım ayından bu yana Kızıldeniz ve Umman Denizi'ndeki ticari gemilere füzeler, insansız hava araçları ve teknelerle onlarca saldırı düzenleyen Husilerin baş müzakerecisi Muhammed Abdülselam'a da ev sahipliği yapıyor.

Husiler, bu gemilerin İsrail'e bağlı olduğu veya İsrail limanlarına gittiği bahanesiyle bu saldırıları düzenlediklerini doğruluyor. Bunun, geçen Ekim ayının 7'sinden bu yana devam eden savaşın ışığında Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere destek olduğunu söylüyorlar.

Umman nüfusunun yarısı yabancı uyruklu

Sultanlıkla yönetilen Umman’ın nüfusu bugün 4.654.185 olup nüfusun %55’ini Ummanlılar, %45’ini ise yabancılar oluşturmaktadır. Yabancı nüfusun %39’u Hintli, %34’ü Bengali ve %13’ü Pakistanlıdır.

Ülkede mezhepsel çeşitlilik bakımından aynı anda yüksek oranda Şii, Sünni ve İbadi nüfusu bir arada barındırması hasebiyle Arap dünyasında tek örnektir. Umman yalnızca mezhepsel değil dinsel çeşitliliğe de sahiptir. Ülkede İslam, Hinduzim, Bahailik ve Hristiyanlık inancına mensup insanlar bir arada yaşamaktadır.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli