GECE KURULDU – İslam Ordusu’nda İran ve Suriye yok!
Haber Merkezi - Suudi Arabistan’ın öncülüğünde aralarında Türkiye, Mısır, Pakistan ve Malezya'nın da bulunduğu 34 Müslüman devletin katılımıyla kurulmasına karar verilen İslam Ordu Gücü'ne İran dahil edilmedi.
Suudi Arabistan öncülüğünde geçen Mart ayında Arap Birliği bünyesinde "Ortak Arap Gücü" kurulması kararı faaliyete geçirilemeyince Suud Kralı Selman Bin Abdülaziz El-Suud'un "İslam Ordu Gücü" fikrini devreye soktuğu ileri sürüldü.
Riyad'dan dün gece süpriz bir şekilde açıklanan İslam Ordu Birliği'nin oluşturulmasına 34 devletin onay verdiği açıklandı.
İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) üye ülkelerden oluşan birlikte başta Suudi Arabistan olmak üzere Türkiye, Mısır, Pakistan, Malezya, Bengladeş, Katar, Tunus, Ürdün ve Fas askeri güce katılmayı ilk onaylayan ülkeler arasında gösterildi.
İran ve Suriye alınmadı
Riyad merkezli oluşturulan İslam Ordu Gücü'ne İslam devletleri arasında Şii bloku olarak bilinen İran, Irak ve Suriye'nin dahil edilmemesi ise dikkat çekti.
Ayrıca Orta Asya ve Avrupa'da bulunan Müslüman devletlerden de şimdilik bir katılımın olmadığı bildirildi.
İslam ülkeleri arasında önemli konuma sahip Endonezya'nın ise 35'inci üye ülke olarak birliğe katılmak için hazırlık yaptığı açıklandı.
Filistin de dahil edildi
Yeni oluşturulan askeri birliğe, İsrail ile yaklaşık 50 yıldır problem yaşayan Filistin'in de dahil edildiği vurgulandı. Halen savaşın devam ettiği ve fiili olarak toprakları üçe-dörde bölünen Yemen ve Libya'nın da eklendiği görüldü.
Önümüzdeki günlerde yaklaşık 10 devletin birliğe üye olacağı belirtildi. Arap devletleri arasında Irak ve Suriye'nin yanında Cezayir ve Umman'ın da birlikte olmadığı yapılan açıklamadan sonra anlaşıldı.
Suudi Arabistan Savunma Bakanı ve İkinci Veliahtı Prens Muhammed bin Selman, "İslam ülkeleri terörle ferdi olarak savaşıyor, bu gücü birleştirerek tüm terör örgütleriyle daha etkili mücadele edeceğimize inanıyoruz" açıklamasını yaptı.
Mücadelenin sadece IŞİD ile değil, bütün terör örgütleri ile olacağına dikkat çeken Selman, tüm terör örgütleriyle 'ama' ve 'istisnai durum' diyerek ayrım yapmayacaklarını ve eşit şekilde mücadele edeceklerini" vurguladı.
Uluslararası koalisyon yerine İslami koalisyon
Rûdaw’a konşan Askeri Uzman Vehbe Katişa, “Bu İslami koalisyon olumlu sonuçlar doğuracaktır. Bu sonuçların, uluslararası koalisyonunkinden daha iyi olacağını söyleyebiliriz. ABD öncülüğündeki koalisyon sadece hava operasyonları düzenliyordu, bu da Suriye yanlısı güçlerin ilerlemesine neden oldu” değerlendirmesinde bulundu.
Katişa, IŞİD ve diğer silahlı gruplarla mücadele için Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar ordularının Irak ile Suriye’ye girebileceğini ifade etti.
Ayrıntılar daha sonra
Öte yandan yeni kurulan İslam Ordu Birliği'yle ilgili asker sayısı ve hangi ülkeden ne kadar katılımın olacağına dair detaylı bilgilerin ileriki günlerde verileceği aktarıldı.
Bu birliğin Birleşmiş Milletler'in (BM) tüzüğüne uygun bir şekilde oluşturulacağı da özellikle vurgulandı. Kurulacak yeni ordunun merkezinin ise Riyad olacağı açıklandı.
Geçen Mart ayında Mısır'ın turizim şehri Şarm El-Şeyh kentinde toplanan Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi, "Ortak Arap Gücü" adıyla bir ordunun kurulmasını öngören karar tasarısını onayladığını bildirmişti.
Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El-Arabi, bu kararın 26. Arap Liderler Zirvesi'nde kesin karara bağlandığını duyurmuştu.
Ortak Arap Gücü'nün 40 bin askerden oluşturulacağı belirtilmiş ve dört ay içinde açıklanacağı ifade edilmişti.
Yaklaşık 10 ay geçmesine rağmen Arap Gücü'yle ilgili henüz bir netlik kazanmadı. Ayrıca bu konu için geçen Eylül ayında Arap Dışişleri Bakanları ile Genelkurmay Başkanlarının biraraya geleceği toplantının da iptal edilmesi dikkat çekmişti.
"Ortak Arap Gücü"ne imza atan hiçbir devletin gündeminde böyle bir konunun olmadığı ileri sürülüyor.