İsrailli futbolcunun gözaltına alınması İsrail’de nasıl yankılandı?

15-01-2024
Etiketler İsrailli futbolcu İsrail Sınır dışı Antalyaspor
A+ A-

Haber Merkezi - Trabzonspor maçında attığı golden sonra yaptığı hareket gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Antalyaspor'un İsrailli futbolcusu Sagiv Jehezkel'in sınır dışı edilmesi kararı İsrail’de büyük yankıya neden oldu. Çok sayıda önde gelen politikacı durumu değerlendirdi.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, kararı yorumlarken, "Türkiye'nin karanlık bir diktatörlüğe dönüştüğünü" söyledi.

Katz, "Türkiye, insan haklarına ve spor değerlerine aykırı hareket eden karanlık bir diktatörlüğe dönüştü. Katil bir terör örgütünün teröristleri tarafından 100 günden fazla tutulan kaçırılan 136 kişiyle dayanışma eyleminden dolayı bir futbolcuyu tutuklayanlar, bir cinayet ve nefret kültürünü temsil ediyor. Uluslararası toplumu ve uluslararası spor kuruluşlarını Türkiye'ye ve sporculara yönelik uyguladığı siyasi şiddet ve tehdit kullanımına karşı harekete geçmeye çağırıyorum. Bugün farklı bir atlet, yarın farklı bir atlet" yorumunu yaptı.

Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar ise; "Gece ve sabah boyunca ilgili taraflar İsrailli futbolcu Sagiv Yehezkel konusunda faaliyet gösteriyor. Sorun çözülene ve İsrail'e dönene kadar sorumlu davranmalı ve kendimizi dikkatli bir şekilde ifade etmeliyiz” diye konuştu.

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Nazi" olduğunu ileri sürerek, "Türkiye İsrailli aktörlere ve Nazizm kokan her şeye karşı hareket ediyor. Erdoğan her bakımdan bir Nazi. İsraillileri Türkiye'ye gitmemeye, herhangi bir Türk ürünü almamaya ve onları temin etmemeye çağırıyorum. İsrail devleti ve İsrail vatandaşları Türkiye'ye hoşgörüyle davranmamalıdır. Ezilemeyiz" diye konuştu.

Savaş kabinesi üyesi Gideon Sa'ar ise futbolcunun gözaltına alınıp hakkında sınır dışı edilme kararı verilmesinin Erdoğan'ın, "İsrail'e karşı düşman bir devlet gibi davrandığını" gösterdiğini öne sürdü.

Sa'ar, "İsrail Türkiye'yi, Kuzey Kıbrıs'ın işgali, Kıbrıslı Rumlara yönelik etnik temizlik; Kuzey Suriye'nin işgali ve Kürtlere yönelik etnik temizlik nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı'na şikayet etmeyi düşünmelidir. İsrailliler Türkiye'yi tatil destinasyonları listesinden çıkarmalı ve Türkiye'den mal ithal etmemelidir..." diye konuştu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da Türkiye'yi "Hamas'ın fiili yönetim kolu" olarak çalışmakla suçladı. Gallant X'te yaptığı açıklamada, İsrail'in deprem döneminde Türkiye'ye yardım ettiğini hatırlatarak Jehezkel'in göz altına alınmasını "ikiyüzlülük ve nankörlük" olarak nitelendirdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli