AB’den uyarı: Savaşın Irak’a yayılma riski yüksek

Lüksemburg (Rûdaw) - Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ortadoğu'daki gerginliklerin Irak'a yayılma riskine dikkat çekerek, mevcut durumun daha da kötüleşmemesi gerektiğini vurguladı. Borrell, İsrail ile İran arasında genel bir savaşı önlemek için çaba gösterdiklerini belirtti.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rûdaw’ın Lüksemburg temsilcisi Znar Şino’ya verdiği demeçte önemli açıklamalarda bulundu.

 Borrell, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Konferansı’nın Lüksemburg’da yapıldığını ve toplantının ana gündem maddesinin Ortadoğu’daki gerginlikler olduğunu belirtti.

Savaşın yayılma riskine dikkat çeken Borrell, "Bu savaşın nereye varacağını kim bilebilir? Evet, Suriye’de bombardımanlar var ve savaşın yayılma riski çok yüksek, bu Irak’ı da etkileyebilir. Ancak buna zemin hazırlanmamalı. Mevcut durum zaten yeterince kötü. Umalım ki savaş diğer ülkelere yayılmasın" dedi.

"İsrail ile İran arasında geniş çaplı bir savaşı önlemeye çalışıyoruz"

"Yemen’deki Husiler gibi İsrail’e saldıran vekil güçler olduğu açık" diyen Borrell, "İran bağlantılı tüm güçlerin eylemlerini kınıyoruz. Ancak aynı zamanda, tüm bölge için felaket sonuçları olabilecek İsrail ile İran arasında genel bir savaşı önlemeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Rûdaw: Suriye ve Irak'ta IŞİD faaliyetlerinin arttığını düşünüyor musunuz? Bu konu bugünkü toplantılarınızın bir parçası mıydı?

Josep Borrell: Hamas, Hizbullah ve İsrail'e karşı olan herkesin saldırılarını kınadık. İran'ı da keza. Şu anda Yemen'deki Husiler gibi İsrail'e saldıran vekalet grupları olduğu açık. İsrail'e karşı tüm vekalet gruplarının saldırılarını kınıyoruz. Aynı zamanda, tüm bölge için çok kötü sonuçları olabilecek İran ve İsrail arasında bir savaşın patlak vermesini önlemeye çalışıyoruz. En önemli görevimiz, Hamas'ın terörist saldırısıyla başlayan ve hala Gazze'de devam eden, Lübnan ve Kızıldeniz'e yayılmakta olan bu savaşın daha da büyümesini engellemek için çaba sarf etmek. Kimse yarın ne olacağını bilmiyor. Evet, Suriye'de savaş var ve savaşın yayılma ihtimali var, bu Irak'ı da etkileyebilir. Şu anda gereğinden fazla savaş var. Umarız bu savaş diğer ülkelere ulaşmaz. Evet, elbette IŞİD konusu gündeme geldi, ancak elimde doğrulanmış bir bilgi olmadığı için ayrıntılardan bahsedemem.