İsrail basını: Mossad bilgi verdi MİT İran’ın planını bozdu

14-06-2022
Rûdaw
Etiketler Seyyad Hodayi İsrail Türkiye İran
A+ A-

Haber Merkezi - İsrail basınında yer alan haberlere göre, geçen ay İran'ın Türkiye'deki İsrailli turistleri kaçırmaya yönelik bir planını Mossad'ın verdiği bilgiler doğrultusunda MİT operasyonu ile son anda önlediği ileri sürüldü.

İsmi açıklanmayan üst düzey İsrail kaynaklarına atıfta bulunulan raporlarda, iddia edilen İran ajanlarının uyruğu, kaç kişinin dahil olduğu veya herhangi bir tutuklama yapılıp yapılmadığı konusunda ayrıntılara yer verilmedi.

Times of İsrael gazetesinin İbranice basına dayandırdığı haberine göre; Pazartesi akşamı yapılan açıklamada, "bölgede hala İran hücreleri olduğu" ve "Mossad ile MİT arasında bu [potansiyel] saldırılar dizisini engellemek için etkileyici bir işbirliği" içerisinde olduğu kaydedildi.

İran yönetimi, Devrim Muhafızları'nın üst düzey komutanlarından Albay Seyyad Hodayi'ye yönelik suikasttan İsrail'i sorumlu tuttu. Ve misilleme tehdidinde bulundu. İddiaya göre Tahran, intikam için Türkiye'ye gelen İsrailli turistleri kaçırma planı yaptı.

Hodayi, 22 Mayıs'ta Tahran'ın ortasında kimliği belirsiz motosikletli iki silahlı kişi tarafından arabasına beş el ateş edilerek öldürüldü. Hodayi'nin, İsraillileri hedef alma girişimleri de dahil olmak üzere İran dışında öldürme ve kaçırma olaylarına karıştığı bir isim olarak biliniyordu.

İsrail’den vatandaşlarına: Türkiye’yi derhal terk edin

Öte yandan İsrail hükümeti, İran'ın İsrail vatandaşlarına yönelik olası bir  "terör saldırısı" tehdidi gerekçesiyle Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısı yaptı.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İran'ın İsraillilere yönelik terör saldırısı düzenleme girişimleri nedeniyle İsrail vatandaşlarına İstanbul'a ve Türkiye'ye seyahat etmemeleri çağrısında bulunuyorum" ifadelerini kullandı.

Lapid, Türk hükümetine "İsrail vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için ortaya koyduğu çabadan dolayı" teşekkür etti ve Türkiye ile turizmin iki ülke için de önemli olduğunu vurguladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli