ABD Orşelim kararını uyguladı

14-05-2018
Rûdaw
Etiketler ABD Orşelim
A+ A-

Haber Merkezi- ABD Başkanı Donald Trump'ın kararının ardından Tel Aviv'de bulunan ABD'nin İsrail Büyükelçiliği Orşelim’e (Küdüs) taşındı.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı 12 Mayıs’ta, Tel Aviv'den Orşelim’e taşınması kararı aldığı İsrail'deki büyükelçilik binasının 14 Mayıs'ta açılacağını duyurmuştu.

 

Donald Trump'ın kararının ardından ABD'nin İsrail Büyükelçiliği Tel Aviv'den Orşelim’e bugün taşındı.

 

ABD'nin Kudüs büyükelçiliğinin açılış törenine, ABD Başkanı Donald Trump'ın kızı Ivanka Trump ve damadı Jared Kushner'in de aralarında bulunduğu üst düzey ABD'li yetkililer katıldı.

 

Açılışa videokonferansla katılan Trump, "Her ülke kendi başkentini seçme özgürlüğüne sahiptir. Biz İsrail halkının her zaman yanındayız" diyerek sözlerine şunları ekledi:

 

“İsrail kurulduktan sonra Orşelim’i başkent olarak tanıdı. İsrail hükümet binalarının, devlet başkanlarının bulunduğu yer olan Orşelim, egemen bir devlet olan İsrail tarafından başkent edilebilme hakkına sahiptir. Ancak yıllardır buna izin vermediler. Ancak benim talimatla nihayet ABD, Orşelim’i başkent olarak tanımıştır.

 

Büyükelçilik binamızı, planlanandan çok daha önce bu kutsal topraklarda açmış bulunuyoruz. ABD'nin kalıcı barışa yönelik kararlılığı ve statükonun durumuna yönelik kararlılığı devam etmektedir. ABD, bundan böyle de İsrail'in dostu olmaya devam edecek. Büyükelçimize şans ve başarı diliyoruz. Ayrıca İsrail'e, Filistinlilere ve bütün komşulara barış diliyoruz.”

 

 

Açılışa Büyükelçi David M. Friedman başkanlık etti. Başkanlık delegasyonuna Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan, Hazine Bakanı Steven Mnuchin, danışmanlar Hared Kushner ve Ivanka Trump öncülük etti.

 

ABD'nin Orşelim’de büyükelçilik açmasını protesto etmek için Gazze sınırında düzenlenen gösterilere katılan 41 Filistinliyi hayatını kaybetti, binin üzerinde Filistinli de yaralandı.

 

ABD Başkanı Trump, 6 Aralık 2017'de Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Orşelim’i "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Orşelim’e taşınması talimatı verdiğini açıklamıştı.

 

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat, ABD'nin 14 Mayıs'ta yapmayı planladığı büyükelçilik açılış törenini boykot etmeye çağırmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli