Sudani ile Blinken bölgede artan gerilimin önlemesini görüştü

Dün 10:14
Etiketler Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Bölgedeki gerilim
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Telefon görüşmesi yapan Irak Başbakanı Muhammed Şia es-Sudani ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu'daki gerilimi önleme çağrılarını yineledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre Sudani ve Blinken "bölgedeki istikrarı ilerletmeye yönelik devam eden diplomatik çabalar ve gerilimi önlemenin önemi" üzerine görüş alış verişinde bulundu.

Irak-ABD askeri ilişkilerine de vurgula yapılan Sudani ile Blinken görüşmesinde, bölgedeki gelişmeleri karşılıklı danışma konusunda mutabık kalındı.

Açıklamada ayrıca, "Bakan, Irak'ın, İran'a bağlı milislerin saldırılarından Koalisyon askeri danışmanlarını koruma sorumluluğunun önemini yineledi" denildi.

Son haftalarda, Orta Doğu'da İsrail ve İran destekli gruplar arasındaki gerilim, Hamas politbüro başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesiyle daha da tırmandı. İran, saldırıdan İsrail'i sorumlu tuttu ve intikam sözü verdi, ancak İsrail sorumluluğu ne doğruladı ne de reddetti.

Pazartesi günü ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve İtalya, İran'a "İsrail'e saldırma tehdidinden vazgeçmesi" çağrısında bulundu.

Ekim ayında İsrail-Filistin çatışmasının son bölümünün başlamasından bu yana, Washington ile Bağdat arasındaki gerilim yüksek. İran yanlısı Iraklı milisler, İsrail'e verdiği kararlı destek nedeniyle ABD askerlerine Irak ve Suriye'de 165'ten fazla saldırı düzenledi.

ABD, Irak hükümeti tarafından şiddetle kınanan birkaç misilleme saldırısı ile yanıt verdi.

Saldırılar Nisan ayından bu yana büyük ölçüde azalmıştı, ancak Temmuz ayının sonlarında, bazıları İran yanlısı milislere yakın olduğu düşünülen, daha önce bilinmeyen bir grup tarafından üstlenilen birkaç saldırı bildirildi.

5 Ağustos'ta, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin bulunduğu Irak'ın batısındaki Enbar vilayetindeki Ayn el-Esad hava üssüne yapılan bir roket saldırısı, birkaç ABD personelini yaraladı. Irak güvenlik güçleri, saldırıya karıştığından şüphelenilen beş kişiyi tutukladı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli