Taliban 'ekmek, iş, özgürlük' isteyen kadınlara ateş açtı

Haber Merkezi – Afganistan’ın başkenti Kabil’de kadınlar “ekmek, iş, özgürlük” sloganıyla yürüyüş yaptı. Taliban üyeleri gösteri yapan kadınlara ateş açtı.

Afganistanlı Kadınların Kendiliğinden Hareketi, Taliban’ın Afganistan’ı yeniden ele geçirişinin birinci yıldönümünü olan 15 Ağustos’u "Afganistan Kadın Dayanışma Günü" ilan ettiklerini duyurdu.

Kadınlar, Taliban’ın 20 yılın ardından 15 Ağustos 2021’de Afganistan’ı yeniden ele geçirmesinin birinci yıl dönümü dolayısıyla sokaklara çıkarak protesto eylemi gerçekleştirdi.

 Sokağa çıkan kadınlar gasp edilen haklarını protesto ederek, “ekmek, iş, özgürlük” talepleri ile yürüyüş düzenledi.

Taliban üyeleri göstericilerin üzerine ateş açtı. Ardından kitapçıya sığınan kadınlar burada yaptıkları açıklamada Taliban’ın Afganistan’ı yeniden ele geçirdiği gün olan 15 Ağustos’u “Afganistan Kadın Dayanışma Günü” olarak ilan ettiklerini duyurdu.

Açıklamada “Afganistan'da eski sistemin çöküşünün ve Taliban grubunun kurulmasının üzerinden bir yıl geçti. Biz kadın protesto hareketleri, siyasi partiler ve sivil aktivistler, Afganistan'ın Taliban'a teslim edildiği gün vesilesiyle ‘15 Ağustos Afgan Kadın Dayanışma Günü’ adı altında ülke genelinde ve tüm kesimlerde çeşitli protesto programlarıyla bir araya geldik. Taleplerimizi protesto hareketleri kanalıyla dünyaya duyuralım, bir kez daha gündeme getirelim istedik” denildi.

Kadınlar haklarının yeniden geri verilmesini talebiyle dokuz maddelik bir açıklama yaptı. Talepler arasında kız çocukların okula dönmedi, kadınlara iş sahasının açılması, kadınların siyasette yer alması, hak ihlallerine son verilmesi, basın özgürlüğü ve ayrımcılığa son verilmesi yer aldı.

Kadınlar, Birleşmiş Milletler'e (BM), uluslararası topluma, insan hakları örgütlerine, komşu ülkelere ve bugüne kadar Afganistan halkını destekleyen Afgan halkının taleplerine kayıtsız kalmamaları çağrısı yaptı.

Öte yandan Afganistanlı Kadınların Kendiliğinden Hareketi Pakistan’da da gösteri düzenledi. Çok sayıda kadının katıldığı gösteride Taliban rejimi protesto edildi.