Ortadoğu’da yeni harita…

12-09-2015
Rûdaw
Etiketler ABD Savunma İstihbarat Ajansı DIA Vincent R. Stewart IŞİD Kürtler CIA
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Savunma İstihbarat Ajansı Koordinatörü Stewart, “Irak ve Suriye parçalanabilir” darken, CIA Başkanı “Ortadoğu’da 10 ila 20 yıl içinde büyük değişim olacak” dedi.

 

Amerikan istihbaratının tepesindeki iki isim, Irak ile Suriye’nin gelecekte bölünebileceği öngörüsünde bulundu. 

 

ABD Savunma İstihbarat Ajansı (DIA) Koordinatörü Korgeneral Vincent R. Stewart, topraklarının büyük bölümleri IŞİD örgütünün elinde olaniki ülkenin “bir daha eski hâline dönemeyecek şekilde parçalanabileceğini” söyledi.


Sanayi temsilcilerinin katıldığı bir konferansta konuşan Stewart, bu ülkelerdeki savaş ve mezhepsel çatışmalara dikkat çekti.

 

Kürtler’in Merkezi Irak Hükümeti’ne dönme fikri ile boğuştuğunu ancak bunu pek mümkün görmediğini ifade eden Stewart, Suriye’nin de iki ya da üçe bölünebileceğini belirtti.

 

Washington’nin iki ülkenin de bütünlüğünü korumak yönünde bir politika izlediğini vurgulayan Stewart, “Bu senaryo ‘amaç’ değil yalnızca ‘ihtimal’. Ancak bu ihtimal giderek daha da güçleniyor” dedi.

 

Aynı konferansta konuşan CIA Başkanı  John Brennan  da Irak ve Suriye sınırlarının yerinde durduğunu ancak hükümetlerin kontrolü IŞİD’e kaptırdığını vurguladı.

 

İki ülke halkının kendilerini ülkelerine değil, ait oldukları aşiret ya da mezheplere göre tanımladıklarını söyleyen Brennan, “Ortadoğu önümüzdeki 10 ila 20 yıl içinde büyük bir değişim yaşayacak” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli