Zirvede 4 Arap ülkesi İsrail'e 'ambargo' önerisini reddetti
Haber Merkezi - Gazze Zirvesi'nde İsrail'e ambargo önerisini 4 Arap ülkesi kabul etmedi.
Suudi Arabistan'da İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi gerçekleştirildi. İslam ülkelerinin liderleri Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a bir araya geldi.
Gazze gündemiyle toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi'nde 11 Arap ülkesi, İsrail'e Altı Gün Savaşları'nın yaşandığı 1967'deki geniş bir ambargo uygulanması önerisinde bulundu.
Petrol kullanımı, İsrail uçaklarının Arap hava sahasına girememesi, tüm ilişkilerin dondurulması gibi maddelerin yer aldığı öneriyi BAE, Suudi Arabistan, Fas ve Bahreyn reddetti.
Ortak bildiri
Görüşmenin ardından İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi ortak bildiri yayımladı.
Bildiride Gazze'de ablukanın sona erdirilmesi ve insani yardımların girişine izin verilmesi çağrısı yapıldı. Ayrıca israil'e silah ihracatının durdurulması çağrısında bulunuldu. Ortak bildiride, liderlerin İsrail'in Gazze'deki saldırganlığını, savaş suçlarını, barbarca ve insanlık dışı katliamlarını da kınadıkları ifade edildi.
Altı Gün Savaşı
Altı Gün Savaşı, diğer adlarıyla 1967 Arap-İsrail Savaşı, Üçüncü Arap-İsrail Savaşı, Altı Günün Savaşı veya Haziran Savaşı, 5 Haziran 1967 Pazartesi, İsrail ile Arap komşuları Mısır, Ürdün ve Suriye arasında başlayan ve 6 gün süren savaşa verilen isimdir.
Arap İttifakı'na Irak, Suudi Arabistan, Sudan, Tunus, Fas ve Cezayir de asker ve silah yardımıyla katılmışlardır.
Savaş, İsrail'in kesin üstünlüğü ile bitmiştir.
Savaşın sonunda Mısır'dan Sina Yarımadası'nı, Suriye'den Golan Tepeleri'ni ve Filistin'in Gazze Şeridi ile Batı Şeria topraklarını alan İsrail, topraklarını dört katına çıkarmıştır.
Bu olay başta Filistin Sorunu olmak üzere günümüzdeki birçok sorunun temelini oluşturur.
1967 Petrol Ambargosu
1967 Petrol Ambargosu , Altı Gün Savaşı'nın ikinci günü olan 6 Haziran 1967'de, Arapların herhangi bir ülkeyi askeri açıdan İsrail'i desteklemekten caydırmaya yönelik ortak kararıyla başladı. Birçok Orta Doğu ülkesi sonunda petrol sevkiyatlarını sınırladı; bazıları yalnızca Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'a ambargo uygularken , diğerleri petrol ihracatını tamamen yasakladı. Petrol Ambargosu, Amerika Birleşik Devletleri'nde veya etkilenen herhangi bir Avrupa ülkesinde mevcut petrol miktarını önemli ölçüde azaltmadı; bunun nedeni, esas olarak ambargo uygulayan belirli ülkelerdeki dayanışma ve tekdüzelik eksikliğidir. Ambargo, 1 Eylül'de Hartum Kararı'nın yayınlanmasıyla fiilen sona erdirildi .