Irak ile İran arasında 14 mutabakat zaptı imzalandı

11-09-2024
Rûdaw
Etiketler ​İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani Anlaşma
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Bağdat’ta düzenlenen törende İran ile Irak arasında 14 mutabakat zabtı imzalandı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es- Sudani ve İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Bağdat'taki hükümet sarayında iki ülke bakanlarının katılımıyla gerçekleşen toplantıya başkanlık etti.

Toplantıda İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya es- Sudani'nin huzurunda iki ülke arasında enerji, ekonomi, spor, eğitim ve turizm alanlarında 14 mutabakat zaptı imzalandı.

Irak Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, toplantıda iki ülke arasında karşılıklı çıkarlara yönelik işbirliği ele alındı. Bir sonraki Bağdat'ta toplanacak olan Irak-İran ortak yüksek komitesinin çalışmaları görüşüldü.

Toplantıda ayrıca ortak güvenlik işbirliğinin yanı sıra iki ülke arasında enerji endüstrileri ile özel sektör işbirliği alanlarında yapıcı işbirliği de ele alındı.

İki ülke arasında ekonomi, spor, eğitim ve turizm alanında 14 mutabakat zabtı imzalanmasının ardından İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ortak basın toplantısı düzenledi.

Sudani: Irak topraklarından İran'a yönelik hiçbir tehdide izin vermeyeceğiz

Toplantıda Sudani, iki ülkeyi birbirine bağlayan dini, sosyal ve tarihi bağlara dikkat çekerek, coğrafi konumlarının önemli bir lojistik ve ulaşım bağlantısı haline geldiğini vurguladı.

Dini turistlerin taşınması için başlatılan Basra-Semençe demiryolu hattına vurgu yapan Irak Başbakanı "Hükümet olarak, mutabakat zaptını tamamlamaya ve uygulamaya kararlıyız" dedi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es -Sudani, hiçbir grubun Irak sınırından İran'a tehdit haline gelmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Pezeşkiyan: İyi ilişkiler bölge istikrarını etkileyecek

Ardından söz alan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, iki ülke arasındaki ilişkilerin derinliğinden, ve mükemmel ilişkilerinin bölgesel istikrar üzerindeki etkisinden bahsetti.

Pezeşkiyan ülkesinin Irak ile birlikte çalışma ve iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini ve iyi ilişkileri geliştirme arzusunu yineledi.

14 başlıkta anlaşma imzalandı

Irak Başbakanı ve İran Cumhurbaşkanı iki ülke bakanlarının katılımıyla, ekonomi, eğitim işbirliği, gençlik ve spor, kültürel değişim, sanat, arkeoloji, eğitim, medya işbirliği, ulaşım, dini turist grupları, serbest bölgede işbirliği,  tarım, doğal kaynaklar, posta hizmetleri, sosyal koruma, mesleki ve teknik eğitim, vasıflı işgücünün geliştirilmesi ve ticaret odalarıyla işbirliği başlıklarında 14 mutabakat zaptı imzaladı.

Törende Irak Dışişleri Bakanı, Ticaret Bakanı, Irak Ticaret Odaları Başkanı, İran Dışişleri bakanı, Ekonomi Bakanı arasında 14 mutabakat zaptı imzalandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli