Arap Birliği zirvesinde Hakan Fidan kürsüye çıktığında Suriye heyeti salonu terk etti

11-09-2024
Etiketler Arap Birliği Suriye Hakan Fidan Toplantı
A+ A-

Haber Merkezi - Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleşen Arap Birliği 162. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın kürsüye çıktığında salondaki Suriye heyeti toplantıyı terk etti.

Suudi Arabistan merkezli haber kanalı Al-Hadath'ın bildirdiğine göre, Fidan'ın Gazze ve Batı Şeria'daki duruma odaklanan konuşması başladığında Suriye heyeti salondan çıktı.

Fidan konuşmasını tamamladıktan sonra Suriye heyeti toplantı salonuna geri döndü.

Suriye heyetine Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad liderlik ediyordu.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre yerel kaynaklar, Suriye’nin Türkiye’nin Arap Birliği toplantısına davet edilmesine resmi olarak tepki göstermediğini, ancak bu durumdan rahatsız olduğunu ilettiğini öne sürüyor.

Russia Today'e demeç veren Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad, normalleşme çabalarını ilerletmek ve ilişkileri yeniden tesis etmek için Türkiye'nin Suriye’den çekilmesi gerektiğini söylemişti.

Mikdad, “Türkiye, Suriye-Türkiye işbirliğinde yeni adımlar atmak ve ilişkileri normalleştirmek istiyorsa, Suriye'nin kuzeyinde ve Irak'ın batısında işgal ettiği Arap topraklarından çekilmelidir" demişti.

Türkiye, 13 yıl sonra dün ilk kez Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısına katıldı. Hakan Fidan toplantıda daha çok İsrail ve Gazze sorununa değindi.

Suriye’nin Arap Birliği üyeliği 2011 yılında Suriye’de savaşın başlamasının ardından askıya alınmıştı. Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’nın girişimleri ile Şam, 2023 yılında Arap Birliği’ne geri dönmüştü.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli