VİDEO – İsrailli rehineler ilk kez Hamas’ı anlattı

10-12-2023
Itay ve Maya Regev kardeşler
Itay ve Maya Regev kardeşler
Etiketler Itay Regev İsrail Hamas Gazze Şeridi
A+ A-

Haber Merkezi – Hamas tarafından rehin alınan Itay ve Maya Regev adlı genç kardeşler ile Ofelia Roitman adlı yaşlı kadın, 50 günden fazla süren esaretin ardından serbest bırakıldı. Rehineler, neredeyse hiç ışık ve yiyecek olmayan bir yerde yalnız tutulduklarını anlattı.

Hamas’ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları 7 Ekim sabahı İsrail topraklarına “Aksa Tufanı” adıyla ani bir saldırı düzenledi. Saldırında 1400’den fazla İsrailli öldürülürken 220’den fazla kişiin de rehin alındı.

Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda İsrail ile Hamas arasında varılan geçici ateşkes geçen Kasım ayında bazı rehineler serbest bırakıldı.

Rehinelerden 18 yaşıdaki 21 yaşındaki Maya Regev 25 Kasım'da kardeşi Itay Regev ise 29 Kasım'da serbest bırakıldı.

Itay ve Maya kardeşler, 7 Ekim’deki saldırıdan bir kaç saat saat sonra sosyal medyada bir kamyonetin arkasına bağlı halde olduklarını gösteren bir videoda görülmüştü.

İki kardeş, anneleri Mirit'in yurtdışındaki doğum gününü kutladıktan sonra 6 Ekim Cuma günü İsrail'e geri gelmiş ve haftalardır planladıkları Re'im'deki müzik partisine katılmıştı.

“Günler sonsuz gibi görünüyordu”

Tek istedikleri dünyayı dolaşmak olan ve bir anda kendilerini Hamas'ın tutsağı olarak bulan kardeşlerden Itay, "Orada geçen günler sonsuz gibi görünüyordu, inanılmaz derecede zordu. Ayrıca açlık vardı. Ailemi ve yakınlarımı özlüyordum. Psikolojik olarak çok ama çok zordu" dedi.

Maya, serbest bırakıldıktan sonra tıbbi tedavi için doğrudan Beerşeba'daki Soroka Tıp Merkezine getirildi.

Yaşadığı 54 günün kendisi için son derece zorlu olduğunu anlatan Maya da "Her gün cehennem gibiydi, alışılmadık bir korku, sıfır uyku, başına ne geleceğini bilmemek çok korkutucuydu" diye konuştu.

İsrail ile Hamas arasında 7 gün süren geçici ateşkes sırasında örgüt 105 rehineyi, İsrail ise 240 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı.

İsrail, 137 rehinenin hâlâ Filistinli silahlı gruplar tarafından tutulduğunu ve serbest bırakılmaları için her türlü çabayı göstereceklerini belirtiyor.

“Bana Holokost'u hatırlattı”

28 Kasım’da serbest bırakılanlardan biri de 77 yaşındaki Ofelia Roitman’dı. Roitman, Arjantin'den göç ettiğinden bu yana son 38 yıldır Nir Oz'da yaşıyordu.

Ofelia Roitman, Hamas militanlarının kendisini bir traktörün arkasında Gazze’ye götürdüklerini belirterek, "Yalnız olduğum için neredeyse hiç ışık ve yiyecek yoktu” dedi.

Roitman, “Evimden aldıklarında elimden ağır yaraladılar. İlk iki hafta çok korktum, yalnız olduğum için delirdim. Çok az ekmek veriyorlardı. Yemek benim için önemliydi, hep ekmek sakladım. Çünkü bana Holokost'u hatırlattı. O günler çok zordu. Bir gün bir hafta gibiydi” dile anlattı.

İsrail ordusu, Hamas’ın saldırısına misilleme olarak Gazze Şeridi’ni yoğun bombardıman altında tuttuktun sonra karadan saldırılara başladı.

İsrail'in saldırılarında 7 bin 700'ü çocuk, 5 bin 150'si kadın olmak üzere 17 bin 700 Filistinli öldü. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildiriliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli