Lübnanlı oyuncu 'yolsuzluk' davasından tutuklandı

10-12-2022
Etiketler Stephanie Saliba Lübnan
A+ A-

Haber Merkezi – Lübnanlı oyuncu Stephanie Saliba, merkez bankası başkanının davasıyla bağlantılı olarak "kara para aklama ve yasadışı zenginleşme şüphesiyle" tutuklandı.

Merkez Bankası Başkanı Riad Selameh hakkında yürütülen Lübnan-Avrupa ortak soruşturma kapsamında aktris Stephanie Saliba tutuklandı.

Kızıldeniz Film Festivali'ne katıldığı Cidde'den Çarşamba akşamı Beyrut Havalimanı'na gelen Saliba hakkında daha önce soruşturmaya gelmemesi üzerine güvenlik güçleri arama ve soruşturma kararının içeriğini uygulamaya koydu.

Saliba'nın sorgusu, Selameh ve erkek kardeşinin "yasadışı zenginleşme ve kara para aklama" suçundan yargılanmasının ardından Nisan 2021'den bu yana Cebel Lübnan Cumhuriyet Savcısı Ghada Aoun tarafından yürütülen soruşturmalar çerçevesinde gerçekleşiyor.

Yerel basın, Stephanie Saliba'nın merkez bankası başkanından fahiş hediyeler aldığından bahsediyor. 

Basında çıkan haberlere göre, 72 yaşındaki Selame, 2021'in başından beri Merkez Bankası'nda kara para aklama operasyonları ve kişisel serveti ve akrabalarının serveti hakkında suçlamalarla ilgili olarak Fransa ve İsviçre'de soruşturmalarla karşı karşıya kaldı.

Selame hakkındaki yolsuzluk suçlamalarıLübnan Merkez Bankası Başkanı Selame hakkında ilk olarak, Ocak 2021'de İsviçre'deki adli merciler tarafından "zimmete para geçirme, kara para aklama ve yolsuzluk" gibi suçlamalarla dava açılmıştı.

İsviçre Başsavcılığı, Selame'nin kardeşi Raca Selame'ye ait Forry Şirketinin, Lübnan Merkez Bankasına ait eurobond ve hazine bonoları satışından 2002'den 2014'e kadar 326 milyon dolar ücret ve komisyon aldığını bildirmişti.

Lübnan Başsavcılığı ise Nisan 2021'de İsviçre'nin soruşturma talebi için Lübnan'dan yardım istemesi üzerine Selame hakkında dava açmıştı. Selame, 17 Kasım 2021'de tüm yatırımlar ve para transferlerine ilişkin belgeleri bir şirketin denetlediğini ve bunları adli mercilere teslim edeceğini duyurmuştu. Cebel Lübnan Mahkemesi Başsavcısı Ghada Aoun, 11 Ocak'ta Riad Selame hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildiğini açıklamış, 19 Şubat'ta 2022'de de Selame'nin ikamet ettiği Lübnan'ın Metn bölgesindeki taşınır ve taşınmaz varlıklarının dondurulmasına karar vermişti.

Başsavcı Aoun, 17 Mart'ta ise Selame'nin kardeşi Raca Selame hakkında tutuklama kararı vermişti. Raca Selame, iki aylık tutukluluğun ardından 3,7 milyon dolar kefaletle serbest bırakılmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli