Beyrut (Rûdaw) – Beyrut Valisi Mervan Abud, 4 Ağustos’ta Beyrut Limanı’nda yaşanan patlamanın yarattığı tahribatı gidermek için daha çok zamana ihtiyaç olduğunu belirterek, kent için acil yardıma gereksinim duyduklarını söyledi.
Siyasi ve ekonomik krizle yüz yüze kalan Lübnan’da halk ve siyasiler 4 Ağustos günü başkent Beyrut’taki limanda yaşanan büyük patlamanın şoku nu atlatabilmiş değil.
2 bin 700 ton amonyum nitratın patlaması nedeniyle en az 160 kişi hayatını kaybetmiş, 5 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Liman’da bulunan birçok yapının yanı sıra 160 yıllık Sursock Sarayı da büyük zarar görmüştü.
Lübnanlı yetkililer, ülkenin can damarı olan limanda yaşanan bu tahribatın ardından Lünan’a yapılacak yardımların nasıl ulaşacağı konusuna yoğunlaşmış durumda.
Patlamada bir arkadaşını kaybeden Lübnanlı yardım kuruluşu üyelerinden Joseph Zuheb, patlamanın büyük bir ihmalsizlikten kaynaklandığını söyledi.
Rûdaw’a konuşan Zuheb, “Arkadaşım henüz 23 yaşındaydı ve o ihmalkarlık kurbanı oldu. O Lübnanlı siyasilerin işlediği suçların kurbanı oldu. O son 30 yıldır yapılan yolsuzlukların, buraya o patlayıcıyı koyan sorumluların kurbanı oldu. O yine de arkadaşlarına yardım etmek için çalıştığı bir sırada hayatını kaybetti” dedi.
Çalıştığı iş yeri limanda olan Muhammed Ali (60), patlamanın yaşandığı gün izinli olduğu için hayatta kalmayı başardığını söyledi. Ali, hayatı kurtulsa da iş yerinin artık yok olduğunu da belirtti.
Lübnanlı Muhammed Ali, “O kadar tehlikeli bir maddeyi yıllarca limanda tuttuklarından hükümetin haberi var mıydı? Buna karşılık rüşvet almışlar mıydı? Bilmiyorum. Onlar halkı perişan etti, yoksul bıraktı. Gerçekten halka yaptıkları için çok büyük bir günah işlediler” diye konuştu.
Patlamanın ardından Beyrut’ta başlayan hükümet karşıtı gösteriler, limandaki hasar tespit ve onarım çalışmalarını da zora sokmuş durumda.
Yetkililer, şimdiye kadar değişik ülkelerden Lübnan’a 100 milyon dolar para ile 150 ton gıda yardımı yapıldığını ancak bunun Beyrut halkının yüzde 70 oranında ihtiyaçlarının karşılandığı limanda yaşanan maddi hasarı telafi etmeye yetmediğini vurguluyor.
Rûdaw’a konuşan Beyrut Valisi Mervan Abud, “Patlamanın yol açtığı hasarı tespit edebilmek ve halka gerekli yardımı ulaştırabilmek için daha çok zamana ihtiyacımız var. Şimdilik enkaz kaldırma çalışmaları ve kayıpların bulunması ile uğraşıyoruz” dedi.
Patlamaya ilişkin soruşturmanın kısa süre içerisinde aydınlanacağını vurgulayan Abdu, Beyerut için “acil yardıma ihtiyacımız var” diye konuştu.
Beyrut’taki patlama ülkede yönetime karşı tepkilerin de alevlenmesine neden oldu. Patlama nedeniyle 2 bakan ve 6 milletvekili istifa etti. Bu kargaşa içerisinde Başbakan Hasan Diyab Kabinesi’nin de yıkılacağı öngörülüyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın