Şam-Ankara yakınlaşması bölgede diplomasi trafiğini hızlandırdı

09-01-2023
Şam-Ankara yakınlaşması bölgede diplomasi trafiğini hızlandırdı
Şam-Ankara yakınlaşması bölgede diplomasi trafiğini hızlandırdı
Etiketler Türkiye Suriye Rusya Rojava
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Türkiye ile Suriye arasında yakınlaşma çabaları sonrası bölgede diplomasi trafiği sıklaştı. Türkiye, Suriye ve Rusya dışişleri bakanı önümüzdeki günlerde bir araya gelmeyi planlarken ABD’den bir heyetin ise Türkiye’ye gideceği bildiriliyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad Faysal ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov  11 Ocak’ta Moskova'da bir araya geleceği bildiriliyor. Şam ile Ankara yakınlaşmasına karşı olduğunu açıklayan ABD’den bir üst düzey heyetin ise hem Rojava ile Ankara arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi hem de Suriye yakınlaşması ile bağlantılı Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyor.

Zira ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ethan Goldrich, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde(Rojava) olası bir askeri operasyona karşı çıktığını ve Suriye ile ilişkileri normalleştirmeyi reddettiklerini açıkladı.

Kürtler ise ABD’nin Türkiye’ye karşı tavrına şüpheyle bakıyor.

Rûdaw Radyo’nun  Üçüncü Göz (Çavê Sêyem) programına konuk olan Kürt siyasetçi Dr. Kamiran Haco bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) ABD’nin Ortadoğu’daki en önemli müttefiki olduğuna dikkat çeken Dr. Kamiran Haco,   “Bugün DSG’nin yürüttüğü savaş esasta ABD’nin savaşıdır. Her ne kadar Suriye topraklarının büyük bir kısmını kontrol etse de ABD’nin bölgeden çekilmesi halinde DSG’nin de varlığı tehlikeye girecektir. Bana göre; DSG’nin geleceğine ilişkin Birleşmiş Milletler ve ABD’ye bir yol haritası sunulmalıdır” dedi.

Washinton’dan programa bağlanan siyasi uzman ve araştırmacı John Salih ise ABD’nin Suriye’ye yakınlaşmasından dolayı Türkiye’ye karşı sert bir tutum içerisinde olmadığını söyledi.

John Salih şunları dile getirdi:

 “ABD, Esad ve Erdoğan görüşmesine sert bir karşı çıkış içerisinde olmaz.  ABD sadece siyasi çözümün nasıl olacağını bilmek istiyor. Biz geçmişte Erdoğan’ın Astana’da İran ve Rusya ile toplanmasına ABD’nin tavırsız kaldığını gördük. IŞİD ile mücadeleyi sekteye uğratacağı için ABD, Kürtlere yönelik saldırıların olmasını istemiyor.”

Çavuşoğlu 16'sında Washington'a gidecek

11 Ocak’ta Moskova’da yapılması planlanan üç ülkenin dışişleri bakanları düzeyindeki görüşmeden sonra Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 16 Ocak’ta Washington’a gideceği ve Beşar Esad’ın tutumuna ilişkin ABD yönetimi ile görüş alışverişinde bulunacağı kaydedildi.

Türkiye Milli Savunma Bakanı Akar, MİT Başkanı Fidan, Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Suriye Savunma Bakanı Abbas ve iki ülkenin istihbarat başkanlarıyla 28 Aralık'ta Moskova'da bir araya gelmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Türkiye ile Suriye arasında gerçekleşen görüşmelere ilişkin "Söyleyebileceğim tek şey politikamız değişmedi. Acımasız diktatör Beşar Esad'ı eski durumuna döndürmek için ilişkilerini iyileştiren veya destek veren ülkeleri desteklemiyoruz" açıklamasını yapmıştı.

Kalın: Görüşmeler olumlu geçti

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın İLİM Yayma Vakfı’nın düzenlediği Lisansüstü Öğrenci Buluşması’nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasında 11 yıl sonra ilk defa bakanlık düzeyinde gerçekleşen görüşmeye değindi.

Kalın konuşmasında söz konusu görüşmeye ilişkin şu ifadeleri kullandı;

 “O toplantı, olumlu bir havada geçti. Atılacak somut adımlar sürecin bundan sonraki seyrini tabii ki belirleyecek. Bizim açımızdan sınır güvenliği, PKK terör örgütü ve onun uzantıları olan PYD ve YPG’ye karşı somut adım atılması, mültecilerin geri dönüşü ve Suriye tarafında yerlerinden edilmiş olan Suriye vatandaşlarının güvence altına alınması, aynı zamanda Astana süreci başlığı altında da Anayasa Komisyonu çalışmalarının devam etmesi bizim ana gündem maddelerimiz. Bu alanlarda ilerleme kaydetmek amacıyla bu temaslar kuruluyor. Buralarda netice aldığımız oranda da süreç hızlanacak, daha somut neticeler almamıza imkan sağlayacaktır. Biz bunu hem ülkemizin çıkarları için hem Suriye halkının korunması, menfaatleri, hak ve hukuku için yapıyoruz.”

Ne olmuştu?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  Suriye yönetimiyle ikinci görüşmenin ocak ayı ortasında olabileceğini söylemişti.

Çavuşoğlu, 1 Ocak'ta devlet başkanlığı görevini devralacak Luiz Inacio Lula da Silva'nın yemin törenine katılmak üzere gittiği Brezilya'da, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu, mevkidaşı Lavrov'un kendisine "Üçlü bakanlar toplantısını ne zaman yapalım?" diye sorduğunu belirterek, "Ben de 'Hazırlığını iyi yapalım. Ne zaman hazırsak o zaman gerçekleştirelim.' dedim. 'Ocağın ikinci yarısı nasıl?' dedi. 'Olur' dedim. Nerede yapacağımız konusunda henüz karar vermedik. Üçüncü ülke de olabilir. Bazı ülkeleri konuştuk." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, konuşmada adı geçen ülkelerin isimlerini paylaşmazken, "İsimleri belli olduğu zaman size söyleyeceğim. Çünkü birkaç ülke alternatifi konuştuk" dedi.

Bir basın mensubunun sorusu üzerine de Bakan Çavuşoğlu, "Yani Moskova'da da olabilir. Üçüncü ülkede de olabilir. İkimiz de aynı şeyi söyledik. Herhangi bir Moskova'ya karşıtlığımız ya da oraya gitmek istemediğimizden dolayı değil" diye konuştu.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli