Beyrut (Rûdaw) – Lübnan’ın en büyük kamu hastanesi olan Rafik Hariri Hastanesi'nin yöneticisi Dr. Cihad Saade, ülkedeki sağlık sektörünün derin bir krizle karşı karşıya olduğunu söyledi. Ülkede devam eden ekonomik kriz ve savaş ortamı, Lübnan’daki sağlık sistemini büyük ölçüde zorlayarak ciddi ilaç ve personel sıkıntısına yol açıyor. Rûdaw ekibi Lübnan’daki gelişmeleri sizler için aktarıyor.
Hamas ve İsrail çatışmalarının üzerinden bir yıl geçtikten sonra savaş kıvılcımları Lübnan’a da sıçradı.
Ülkede yaşanan ekonomik kriz, elektrik sorun ile altyapıda yaşanan krizler devam ederken şimdi de İsrail’in saldırıları yaşamı felç edecek seviyeye getirdi.
Lübnan’ın en büyük kamu hastanesi olarak kabul edilen Rafik Hariri Hastanesi'nde ciddi ilaç ve ekipman krizi başladı.
Rûdaw’dan Nwener Fatih’e konuşan Rafik Hariri Hastanesi'nin yöneticisi Dr. Cihad Saade, “Ekonomik krizin yıkıcı etkileri altında kalan sağlık sektörü, özellikle savaş ve iç göçün getirdiği yoğun hasta sayısı nedeniyle daha da zorlanıyor,” dedi.
Saade, sağlık çalışanlarının yurt dışına göç ettiğini veya özel sektöre geçiş yaptığını ve böylece kamu hastanelerindeki sağlık hizmetlerinin aksadığını belirtti.
Personel ve ilaç eksikliği
Dr. Saade’ye göre, sağlık çalışanlarının Lübnan’ı terk etmesi, sağlık sistemini ciddi anlamda zayıflattı. Çalışan göçünün bir kısmının özel sektöre, bir kısmının ise tamamen Lübnan dışına göç etmeye başladığını ifade eden Saade, pandemi sırasında çevrim içi eğitim alan yeni sağlık personelinin ise deneyim açısından yeterli olmadığını söyledi.
Hastanelerin temel ilaç ve tıbbi malzemelere ulaşmasında döviz sıkıntısı yaşandığını belirten Dr. Saade, “Lübnan lirası ile alım yapmamıza rağmen, çoğu tıbbi ihtiyaç dolar üzerinden fiyatlandırılıyor. Bunun sonucu olarak tedarik süreçleri yavaşlıyor ve ödemelerde sıkıntılar yaşanıyor” diye konuştu.
Savaş ortamı ve artan hasta sayısı
İsrail'in güney Beyrut’a yönelik saldırıları nedeniyle çok sayıda yaralının tedavi altına alınması gerektiğini ifade eden Saade, hastanelerin bu yoğunluğu karşılayabilmek için kriz planları geliştirdiğini belirtti.
Dr. Cihad Saade, “Şiddetli saldırılarda 100 yaralı bile gelse, 30 dakika içinde müdahale edecek kapasiteye sahibiz. Ancak ciddi bir krizde 10 gün yetebilecek malzemeye sahibiz” dedi.
Uluslararası yardımda azalma
Dr. Saade, uluslararası yardım kuruluşlarının ilgisinin azaldığını, yardımların Ukrayna, Sudan, Yemen ve Gazze gibi bölgelere kaydığını ve Lübnan’ın bu yardımlardan artık daha az faydalandığını ifade etti. Yardımların büyük kısmının nakit veya acil durum ürünleri yerine uzun vadeli projelere yönelik olduğunu belirten Saade, Lübnan'ın içinde bulunduğu acil duruma rağmen yetersiz yardımlar aldığını söyledi.
Son haftalarda İsrail’in Beyrut’un güneyine yönelik saldırıları nedeniyle bir milyondan fazla kişi yerinden edildi. Ülkede sağlık sistemi üzerindeki baskılar da giderek artıyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın