Lübnan’daki savaş mağdurları: ‘Kürtler her yerde kimsesiz’
Beyrut (Rûdaw) – Lübnan’ın güneyinde yaşayan binlerce Kürt, ülkedeki savaş nedeniyle bir kez daha göç etmek zorunda kaldı. Rûdaw’ın mikrofon uzattığı mağdurlar, hayırsever Kürtlerin dışında kimsenin kendilerine yardım etmediğini söylüyor.
İsrail ile Lübnan Hizbullahı arasında devam eden savaş ve çatışma durumu ülkenin güneyinde yüz binlerce kişinin yerini terk etmesine yol açtı. İsrail ordusunun yoğun bombalamanı nedeniyle Beyrut'a kaçanlar arasında çok sayıda Kürt aile de bulunuyor.
Bölgede bulunan Rûdaw temsilcisi Nwener Fatih, Kürt aileleri ve onlara yardım eden kurumları ziyaret etti.
Kürt Yardımlaşma Derneği'nin yanı sıra Beyrut'taki Kürt Kilisesi, güney Lübnan'dan yerinden edilenlere yardım ediyor.
Beyrut Kürt Kilisesi rahibi Nihad Hasan, 14 yıldır Lübnan'da mülteci olduğunu ve kendisi gibi binlerce Kürdün Suriye ve Rojava’daki durum nedeniyle buraya göç ettiğini söyledi.
Lübnan'da tarımla uğraşan bu ailelerin çatışmalar nedeniyle bir kez daha yerinden olduğunu anlatan Hasan, mağdur aileler için yardım topladıklarını anlattı.
“Rojava’dan gelen 10 bin kişiyi ziyaret ettik"
Hasan, "İsrail'in Beyrut'un güneyine yönelik bombardımanlarının başlangıcından bu yana, Rojava’dan gelen 10 bin kişiyi ziyaret ettik" dedi.
Kürt rahip, "Başlangıçta kimse bize yardım etmedi. ABD ve Avrupa'daki kiliselerdeki dostlarımızdan yardım istedik. Daha sonra kuruluşlar mültecilere barınma ve malzeme sağlama konusunda bize yardımcı oldu" diye konuştu.
Her gün ortalama 20 ila 30 Kürt ailenin kiliseye sığındığını belirten Hasan, bazı aileleri Beyrut’ta bazılarını ise başka güvenli bölgelerde yerleştirdiklerini dile getirdi.
Lübnan’daki durum nedeniyle Suriye ve Rojava’ya geri dönen ailelerin sayısı da az değil.
Beyrut'taki sağlık merkezlerinden biri, haftada bir gün Kürt mültecilere sağlık hizmeti sunuyor. Bu merkezde çalışan doktorlar ise Lübnan dışından gelmiş gönüllülerden oluşuyor.
Erbil'deki üniversitede öğretim görevlisi olan Avustralyalı doktor Sam Corter, göçmenlere hizmet için Kürt rahibin isteği üzerine Lübnan'a gönüllü gidenlerden biri.
Rûdaw’a konuşan Sam Corter, "Yaklaşık 6 yıldır Erbil-Kürdistan Üniversitesi'nde profesörüm. Bir haftalığına gönüllü olarak Lübnan'a geldim. Her gün 20 ila 30 göçmen bizi ziyaret ediyor ve tedavi görüyor. Biz de her gün bir bölgeyi ziyaret ederek onlara sağlık hizmeti veriyoruz” dedi.
Tedavi için gelenlerin yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu söyleyen Sam Courter, "Onlara ilaç bulmaya çalışıyoruz" dedi.
Dr. Sam Corter, Lübnan'daki Kürt göçmenlerin ilaç ve tıbbi malzemeye ihtiyacı olduğunu belirterek, hayırseverlere ve insani kuruluşlara ilaç ve tıbbi malzeme konusunda yardımcı olmaları çağrısında bulundu.
Lübnan’da yaşanan ilaç kıtlığına dikkati çeken Dr. Courter, Beyrut'ta bazı eczanelerin açık olduğu halde yeterli ilaçların bulunmadığını söyledi.
Yerinden olan 1,3 milyon göçmenin bir kısmı Kürt
Lübnan'da savaş nedeniyle yerinden olan 1,3 milyon göçmenin bir kısmı Kürt. Onların da çoğu Rojava’dan giden ailelerden oluşuyor.
Kürt göçmenler kötü şartlarda yaşamlarını idame ettirmeye çalışıyor ve yardım bekliyorlar.
Kuzey Lübnan'daki Burc Hammud bölgesi çok sayıda Kürt göçmene ev sahipliği yapıyor.
Uzun yıllardır bu bölgede ikamet eden Kürtler, göç etmek zorunda kalan ailelere gerekli yaşam malzemelerini ağlamak için bir araya gelip dükkân dükkâna gezerek alışveriş yapıyor.
Hayırseverlerden biri de İdris Efrini. Rûdaw’a konuşan Efrini, “Sürekli yerinden edilmiş aileleri ziyaret ediyoruz. Evde hiçbir şeyi olmayan ve uyuyacak hiçbir şeyi olmayan aileler var" dedi.
İdris Efrini, "Şu anda Beyrut'ta 600'e yakın Kürt aile var ve ben her gün 15-20 evi ziyaret edip onlara eşya ulaştırıyorum. Göç eden ailelerin durumu kötü, bazılarının kalabilecek yeri yok. Bazıları ise bu durumda aylık 250 dolar kira ödemek zorunda kalıyor" diye konuştu.
“Kürtler her yerde kimsesiz”
Rûdaw’a konuşan Kürt göçmenlerden biri de, “Yaklaşık 10 yıldır güney Lübnan'daydım ve çiftçilik yapıyordum. Savaştan sonra yerimizden edildik. Beş kişiyiz ve bir aydan fazla süredir buradayız. Bize yalnızca Kürt kilisesi yardım etti. Kürtler her yerde kimsesiz” dedi.
Rojava’dan kaçarak Lübna’a sığınan 120 binden fazla Kürt bulunuyor. Bunların çoğu Efrin’de yaşanan durum nedeniyle kaçıp Güney Lübnan'a sığınmış Kürtler. Buraya yerleşenler vdaha çok tarım ve çiftçilikle uğraşıyor.