UNHCR Rûdaw'a: 6 bin 500'den fazla Lübnanlı mülteci Irak'a ulaştı

Erbil (Rûdaw) - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), şu ana kadar 6 bin 500'den fazla Lübnanlı mültecinin Kaim sınır kapısı ile Bağdat ve Necef havaalanlarını kullanarak Irak'a ulaştığını bildirdi.    

UNHCR, Rûdaw'ın "Guest Booking" Departmanı’ndan Bano Abdulrahman’ın e-postasına yanıt olarak, Irak hükümetinin Lübnanlı mültecilere havaalanlarına vardıklarında ücretsiz vize vereceğini belirtti.

Daha önce Irak'ta bulunan Lübnanlıların vizeleri 30 gün süreyle uzatıldığını dile getiren UNHCR, “Bu aşamada odaklandığımız nokta, yeni gelenlere ilişkin bilgi toplamak” dedi.

UNHCR açıklamasında, "Lübnan'dan Irak'a ulaşanların çoğu Necef ve Kerbela'da barındırılıyor. Ayrıca bazı Lübnanlıların Musul, Basra, Semave ve Selahaddin'e ulaştıkları" ifade edildi.

UNHCR, bu mültecilerin çoğunun vilayetlerin tahsis ettiği otel ve konaklama yerlerinde veya Necef ve Kerbela'daki türbelerde kaldığını vurguladı.

UNHCR ayrıca, "Lübnan'dan yeni gelenlere destek olmak için hükümetin çeşitli bakanlıkları ve ilgili kurumlarıyla iletişim halindeyiz" açıklamasında bulundu.

Resmi rakamlara göre, İsrail saldırıları nedeniyle şu ana kadar Güney Lübnan'dan 1 milyon 200 bin kişi yerinden edildi. Saldırılar, bölgedeki sivilleri ağır şekilde etkilerken, göç dalgası insani krizi derinleştiriyor.