Irak - İran savaşının üzerinden 30 yıl geçti

Erbil (Rûdaw) - Yüz binlerce kişinin hayatını kaybettiği Irak - İran savaşının üzerinden 30 yıl geçti.

 

Irak ile İran arasında 1980 yılının Eylül ayında başlayan ve 1988 yılının Ağustos ayına kadar devam eden savaştan kimse galip çıkmadı.

 

Irak, İran’ı sınırlarını bombaladığı ve dönemin Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz’i öldürmeye teşebbüs etmekle suçlamıştı.

 

Saddam Hüseyin 17 Eylül 1980’de, İran ile yapılan 1975 Cezayir Anlaşması’ndan çekildiğini açıklayarak, Şattul Arap suyunun Irak’ın bir parçası olduğunu deklare etmişti.

 

İran İslam Devrimi’nin güçlenerek Irak’taki Şiiler aracılığıyla Irak’ı kontrol etmesinden endişelenen Saddam Hüseyin, Körfez’de etkili bir güç olmak istiyordu.

 

İran’ın içinde bulunduğu karışıklıktan yararlanan Saddam Hüseyin, İran’a karşı saldırı başlatarak İran topraklarına girdi.

 

1982 yılında ordusunu toparlayan İran, karşı hamle başlatarak Irak güçlerini topraklarından çıkardı.

 

Birleşmiş Milletler Genel Konseyi (BMGK) defalarca savaşın durdurulmasına yönelik çağrı yaptı ancak savaş 1988 yılının Ağustos ayına kadar devam etti.

 

Daha sonra İran’a baskı yapılarak 598 sayılı BMGK kararıyla ateşkes anlaşması imzalandı.

 

Ayetullah Humeyni söz konusu anlaşmayı “zehir içme” olarak tanımlamıştı.

 

İki ülke de yaşanan 8 yıllık savaşta büyük bir insani ve ekonomik zarar gördü. Taraflardan bir milyona yakın asker hayatını kaybetti ve bir o kadar da sivil halk hayatını kaybetti.

 

Binlerce kişinin yaralandığı savaşta binlerce kişinin ise akıbeti bilinmiyor.

 

Bazı Arap ve Müslüman ülkeler savaş döneminde Irak’a para ve silah desteği sağlamıştı.

 

Güney Kürdistan sınırları da Irak - İran savaşının çatışma alanı olduğundan dolayı birçok Kürt hayatını kaybetmiş, birçok Kürt köyü ise yıkılmıştı.