O ŞEYH’TEN IŞİD’E: Cihad çağrısı sizi aşar!

07-12-2014
Rûdaw
Etiketler Ezher Şeyhi Ahmed el Tayyib
A+ A-

Haber Merkezi - Ezher Şeyhi Dr. Ahmed el Tayyib, IŞİD’I kastederek, "Cihat çağrısını hiçbir kişi ve cemaat yapamaz" dedi. 

 

Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen "Terörizm ve Aşırıcılık Karşısında El-Ezher" sempozyumunda bir araya gelen Müslüman ve Hıristiyan din alimleri, terör ve aşırılığa karşı birlik mesajı verdi.

 

120 ülkeden 600 din adamının katıldığı konferansta, dinlerin terörle mücadeledeki duruşu tartışıldı.

 

El Ezher Üniversitesi tarafından organize edilen programa, radikal gruplarından zarar gören farklı mezhebe sahip kişiler de katıldı. 


Arap Birliği eski Genel Sekreteri Amr Musa ve Mısır Müftüsü Şevki Allam gibi isimlerin de hazır bulunduğu programda, Müslüman ve Hıristiyan din alimleri tüm dünyaya her türlü radikalizm ve terör eylemini reddettiklerini duyurdu. 


Ezher Şeyhi Tayyib, konferansta yaptığı konuşmasında, İslam dininin her türlü aşırılığı mahkum ettiğini vurguladı. Şeyh Tayyib, şöyle devam etti:

 

"Allah için cihada ne bir şahıs, ne de bir cemaat çağırabilir. Cihat çağrısını sadece devlet başkanı yapar. Bazı Müslüman gençlerin cihat adı altında radikal gruplara katılmasına çok üzülüyorum. Ayrıca IŞİD ve benzeri radikal örgütlerin fikirleri İslam hukukuyla bağdaşmaz. Mezhepçilik, ulusları parçalanmaya sürükleyerek dış mihraklara hizmet ediyor.”


Mısır Müftüsü Şevki Allam da, “Aşırılığın İslam’da yeri yok. İslam dini yıkımı değil inşa etmeyi hedefliyor. Dini referanslar konusunda din adamlarına başvurulmalı. İslam dünyası kendini çevreleyen tehlikelere karşı dikkatli olmalı. Özellikle radikal fikirler istikrar ve gelişmeye olumsuz etki ediyor” ifadelerini kullandı.


Konferansın kapanış bildirgesinde, terörizm ve şiddetin hiçbir dinle bağdaştırılamayacağı vurgulanarak, devletlerin kendi çıkarları için başka ülkelerdeki şiddet yanlısı örgütleri desteklememesi gerektiği ifade edildi.

Bildirgede ayrıca, tüm dünyada silahlı eyleme dönüşen radikal gruplara karşı uluslararası standartlarda ortak söylem birliğinin geliştirilmesi gerektiği kaydedildi.

 

İslam coğrafyasında tekfirci gruplara katılımların ve yardımların önüne geçilmesi çağrısı da yapıldı. 


Bildiride ayrıca, Suriye ve Irak'ta yaşananlardan İslam'ın sorumluymuş gibi gösterilmesinin dine yapılan en büyük haksızlık olduğu ifade edildi. Yaşananlarda İslam'ı sorumlu tutmanın ya İslam’ı tanımamaktan ya da kasıtlı bir şekilde öyle gösterilmeye çalışılmasından kaynaklandığına dikkat çekildi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli