Donald Trump hakkında Irak’ta yakalama kararı var

Dün 03:22
Etiketler Donald Trump Irak'ta yakalama kararı İran ABD Başkanlık seçimleri
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – ABD’de bir kez daha başkanlığı seçilen Donald Trump hakkında Irak’ta yaklaşık 4 yıl önce yakalama kararı çıkarılmıştı. Irak Parlamentosu Hukuk Komitesi üyesi Muhammed Abdulemir Anuz, mahkemenin kararına saygı duyulması gerektiğini söyledi.

ABD seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre başkanlık için gereken delege sayısını aştığı duyurulan Trump, Florida'da zafer konuşması yaptı.

Trump’ın yeniden başkanlığını ilan ettiği bu dönemde hakkında ABD’nin müttefiki olan ülkelerden Irak’ta yakalama kararı bulunuyor.  

Başkent Bağdat’ta 3 Ocak 2020'de Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) yaptığı saldırı sonucu Şii milis gücü Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'in öldürülmesinden yaklaşık bir yıl sonra ABD Başkanı Donald Trump hakkında yakalama kararı çıkardı.

Söz konusu saldırıda Ebu Mehdi Mühendis ile birlikte İranlı General Kasım Süleymani de öldürülmüştü.

Irak Yüksek Yargı Konseyi 7 Ocak tarihinde yaptığı açıklamada, Mühendis'in öldürülmesini soruşturan Rasafa Soruşturma Mahkemesi özel hakiminin, Irak'ın 406'ıncı ceza kanunu hükmünce ABD Başkanı Trump hakkında yakalama kararı çıkardığını açıkladı.

Trump olay sonrası saldırı emrini kendisinin verdiğini açıklamış ve "bir taşla iki kuş vurdukları" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Mahkeme heyeti ön soruşturmanın tamamlandığını, şikayetçilerin ifadelerinin alındığını ve 7 Ocak 2021 tarihi itibariyle Donald Trump hakkında tutuklama emri çıkardığını duyurdu.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Hukuk Komitesi üyesi Muhammed Abdulemir Anuz, "Mahkeme kararını verdi, bu karara uyulmalı ve özellikle de Irak'ın egemenliğine saygı duyulmalı” dedi.

Anuz, Trump'ın olası Irak ziyareti esnasında neler yaşanacağına dair soruya, "Bu siyasi, diplomatik bir konu ve protokol meselesidir. Iraklı yetkililerin mahkeme kararına ne denli uyacakları iki ülke arasındaki anlaşmalara, çıkarlara ve ilişkilere bağlı” yanıtını verdi.

Irak Yüksek Yargı Konseyi, saldırıya karışan yerli veya yabancı diğer faillerin bulunması için çalışmaların sürdüğünü bildirmişti.

Iraklı hukuku ve anayasa uzmanı Tarık Harb, “Rasafa Mahkemesi'nin Trump hakkındaki kararı, herkes gibi soruşturma ve yargılama süreci için gerekli bir mahkeme tedbiridir, bu emrin infaz edilip edilmemesi ayrı bir konudur” dedi. 

Diplomatik İlişkilerin Düzenlenmesine İlişkin 1961 Viyana Sözleşmesine göre. Uluslararası alanda cumhurbaşkanı, bakanlar ve milletvekillerinin dokunulmazlığı bulunuyor.

İran da tutuklama emri çıkarmıştı

İran 28 Aralık 2020 tarihinde, Kasım Süleymani'nin öldürülmesi ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle Donald Trump dahil 36 kişi hakkında soruşturma başlatarak tutuklama emri çıkardı.

Tahran ayrıca söz konusu kişilerin Interpol tarafından kırmızı bültenle aranması için gerekli girişimlerde bulunduğunu açıkladı.

Tahran Başsavcısı Ali el-Kasimehr "Yargı Erki tarafından, Kasım Süleymani'ye yönelik terörün sevk ve idaresinde rolü olduğu belirlenen, ABD ve diğer devletlerin siyasetçi ve askerlerinin de aralarında bulunduğu 36 kişi hakkında soruşturma başlatıldı" dedi. Listenin başında Trump’ın olduğunu dile getiren el-Kasimehr, "Trump’ın görev süresi sona erse bile hakkındaki soruşturma devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Kasım Süleymani’nin yerine Kudüs Gücü Komutanlığına getirilen İsmail Kaani de aynı süreçte, Trump’ın da aralarında bulunduğu 3 ABD’li üst düzey yetkiliyi ölümle tehdit etti.

1 Ocak tarihinde Heşdi Şabi sözcüsü Muhand Akabi de, aralarında Iraklı ve Amerikalı isimlerin de bulunduğu, suikastla suçlanan 40'tan fazla kişinin yer aldığı bir listenin bulunduğunu söyledi.

  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli