İRAN - Şüpheli bir şekilde ölen bilim insanlarına bir yenisi eklendi

Haber Merkezi – İran’da havacılık ve uzay bilimleri uzmanı Eyup İntizari’nin şüpheli bir şekilde öldüğü bildiriliyor. İntizari, insansız hava aracı ve füze geliştirme programı üzerine çalışıyordu.

Tahran'daki Sharif Üniversitesi'nden Havacılık Departmanı’nda doktorası bulunan Eyup İntizari’nin geçtiğimiz hafta şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Times of Israel'in bildirdiğine göre İntizari, Yezd kentinde bulunan Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nde füze ve drone geliştirme programı üzerine çalışıyordu.

Gazete, İntizari’nin zehirlenmek suretiyle hayatını kaybettiğini ileri sürdü. Yezd savcısı ise Eyup İntizari’nin havacılık ve uzay uzmanı olduğuna dair çıkan haberleri yalanladı. Savcılık, “Bir şirketin sıradan bir çalışanı” olduğunu ve hastalık nedeniyle normal bir şekilde yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Ancak İntizari’nin ölümü sonrası taziyelerde kendisinden “şehit” olarak bahsedilmesi kafalarda soru işaretleri bıraktı.

İntizari’nin evine taziye ziyaretinde bulunan Yezd Valisi Mehran Fatimi, Eyup İntizari’den İran’ın gücü ve kabiliyeti yolunda “şehit olan mücahit, fedai bir doktor” olarak bahsetti.

Saldırıların arkasında İsrail mi var?

Son yıllarda çok sayıda İranlı nükleer ve füze bilimci öldürüldü. Çok sayıda nükleer ve füze tesisleri patlatıldı. İran olayların bir çoğundan İsrail'i sorumlu tuttu, ancak İsrail suçlamaları ne yalanladı ne de teyit etti.

İki hafta önce İran’ın başkenti Tahran'da Suriye savaşına katılan üst düzey Devrim Muhafızları Ordusu’nun Kudüs Güçleri subayı Albay Seyyad Hodayi suikastle öldürülmüştü. Hodayi, Suriye'de Devrim Muhafızları Ordusu bünyesinde görev yapıyordu.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Hodayi’ye düzenlenen suikastın arkasında yenilgiye uğratılan “küresel zalimlerin” olduğunu söyledi.

Albay Seyyad Hodayi’ni suikastıden üç gün sonra, İhsan Kadbeigi isimli askeri uzman, Parçin füze tesisinde meydana gelen patlamada öldü. Tesisin insansız hava araçları tarafından hedef alındığı bildirildi.

Devrim Muhafızları'nın Kudüs şubesinde kıdemli bir subay olan Ali İsmailzade ise daha sonra öldürüldü. İran medyası onun evinin balkonundan düştüğünü ve öldüğünü söyledi.