Suudi’de ilk Kadınlar Günü kutlaması

06-02-2017
Rûdaw
Etiketler Suudi Kadınlar Günü
A+ A-

Haber Merkezi – Kadınlarla ilgili birçok yasağın sürdüğü Suudi Arabistan'da ilk kez Kadınlar Günü kutlandı.

 

Suudi Arabistan, tarihinde ilk kez Kadınlar Günü'nü kutladı. Başken Riyad'daki Kral Fahd Kültür Merkezi'nde yapılan toplantılar, 3 gün sürdü.

 

Toplantılarda, kadınların araba kullanma hakkı ve ülkede kadınların seyahat etmek ve çalışmak gibi birçok konu için erkeklerden resmi izin almasını gerektiren sistem tartışıldı. Prenses Al-Jawhara, Suudi kraliyet ailesinden kadınların da katıldığı toplantıda, kadınların eğitimdeki rolü konulu panel düzenledi.

 

Dünya Ekonomik Forumu'nun araştırmasına göre, Suudi Arabistan, cinsiyet eşitliğinde 145 ülke içerisinde 134’üncü sırada yer alıyor. Kraliyet ailesi kadınlara yönelik çok sert kısıtlamalar nedeniyle eleştiriliyor.

 

Kadınların araba kullanmasının yasak olduğu tek ülke olan Suudi Arabistan'da, kadınlar için “gardiyanlık” sistemi bulunuyor. Sisteme göre her kadının kendisine evlenmek, okumak, çalışmak veya seyahat etmek gibi konularda resmi izin verecek bir erkek gardiyana sahip olması gerekiyor. Bu gardiyanlar genelde kadınların kocası, babası veya erkek kardeşi oluyor.

 

Ülkede geçtiğimiz yıl bir erkek bu sistemin sona erdirilmesi gerektiğini söylediği için 1 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu şartlar altında Kadınlar Günü etkinliğinin yapılması ve bu etkinliğe kraliyet ailesinden katılım olması ülkedeki reform umutlarını arttırdı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli