Lübnanlı kaynaklar: Nasrallah'ın olası halefinden haber alınamıyor

1 saat önce
Etiketler İsrail Hizbullah Nasrallah Seyyid Haşim Safiyüddin Lübnan Hava Saldırısı
A+ A-

Haber Merkezi- İsrail ordusunun hedef aldığı Hizbullah lideri Nasrallah'ın yerine geçeceği öne sürülen Seyyid Haşim Safiyüddin'den cuma gününden bu yana haber alınamadığı belirtildi.

İsrail'in, Beyrut'ta Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Dahiye bölgesine düzenlediği hava saldırılarıyla, Hasan Nasrallah'ın ölümünün ardından 'potansiyel lider' olarak görülen Haşim Safiyuddin'i hedef aldığı öne sürüldü.

Reuters'ın Lübnanlı güvenlik kaynaklarına dayandırdığı ve bugün yayınlanan haberinde, İsrail'in cuma günü düzenlediği saldırıdan bu yana, geçtiğimiz hafta öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın halefi olacağı öne sürülen Haşim Safiyüddin'den haber alınamadığı belirtildi.

Lübnanlı güvenlik kaynakları, İsrail'in Beyrut’un güney banliyösü Dahiye’ye yönelik cuma gününden bu yana devam eden saldırılarının, kurtarma ekiplerinin bölgeyi incelemesini engellediğini belirtti.

İsrail medyasına göre, İsrail ordusu İran destekli Hizbullah'a karşı başlattığı saldırılar kapsamında cuma gecesi Beyrut’un güney banliyölerine büyük bir saldırı düzenledi.

ABD'nin Axios haber platformunun üç İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberinde, saldırının hedefinin öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın muhtemel halefi Haşim Safiyuddin olduğu iddia edildi.

Hizbullah, Safiyüddin hakkında henüz bir açıklamada bulunmazken, İsrailli Yarbay Nadav Shoshani cuma günü yaptığı açıklamada, son saldırıların hâlâ değerlendirildiğini belirterek, Hizbullah’ın istihbarat merkezini hedef aldığını ifade etti.

İsrail, 8 Ekim’den bu yana Hizbullah tarafından bombalanan kuzey İsrail’deki on binlerce vatandaşın evlerine güvenli bir şekilde dönmesini sağlamayı amaçladığını söylüyor.

İsrail tarafından 27 Eylül’de yapılan hava saldırısında Hizbullah'a yıllarca liderlik eden Nasrallah da dahil olmak üzere grubun üst düzey askeri liderliği ortadan kaldırıldı.

Seyyid Haşim Safiyüddin Kimdir?

Hizbullah'ın iki numarası olarak gösterilen Seyyid Haşim Safiyüddin, 1964'de Güney Lübnan'ın Sur kenti yakınlarındaki bir köyde doğdu.

Nasrallah'ın anne tarafından kuzeni.

Seyyid Haşim Safiyüddin, Kum ilahiyat okulunda eğitim gördü.

1994'te Nasrallah'ın çağrısıyla Kum'dan Beyrut'a döndü ve Hizbullah'ın Yürütme Konseyi'ne başkan olarak atandı.

Liderlik için yetiştirilen Safiyüddin'in İran'la yakın ilişkileri var.

Hizbullah içerisinde stratejik kararları Nasrallah alırken, günlük operasyonları ve mali işleri Safiyüddin yönetti.

Haşim Safiyüddin, Hizbullah'ın üst düzey üyelerinin cenaze törenleri de dahil kamusal etkinliklerde Nasrallah'ı temsil etti.

2017 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından terörist ilan edildi.

Aynı yılın ABD ve bazı Arap ülkeleri tarafından yaptırımlara tabi tutuldu.

Kardeşi Abdullah Safiyüddin de Hizbullah'ın Tahran'daki temsilcisi olarak görev yapıyor.

Safiyüddin, Devrim Muhafızları'nın 2020'de öldürülen Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'nin de dünürü.

2020'de oğlu Rida, aynı yıl Bağdat'ta ABD hava saldırısında öldürülen Süleymani'nin kızıyla evlendi.

Haşim Safiyüddin'in Hizbullah'ın şura konseyinin üyesi olan altı din adamından biri olduğu da belirtiliyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli