ABD’li yetkili: Washington, bölgede savaşın yayılmasını istemiyor

2 saat önce
Rûdaw
Etiketler ABD İran İsrail David Schenker Savaş Ortadoğu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - ABD'nin eski Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Schenker, Washington'un, İsrail'in İran'a saldırarak savaşın bölgeye yayılmasını istemediğini söyledi.    

Schenker, İran'a yönelik olası bir saldırının bölgedeki diğer aktörlerin de tepkisini çekmesinden endişe edildiğini belirtti.    

ABD'nin eski Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Schenker, Rûdaw’da Nwener Fatih’in sunduğu haber bültenine konuk olarak bölgede yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.       

ABD seçimlerine 30 gün kaldığı için ülkesinin topyekûn bir savaş istemediğini belirten Schenker, "ABD, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırması halinde İran dışındaki diğer tarafların da tepki vereceğinden endişe ediyor" dedi.   

Schenker, İsrail'in İran'a saldırması durumunda, enerji altyapısına, nükleer tesislere, diğer sivil altyapılara mı yoksa İran Devrim Muhafızları'na mı saldıracağının belli olmadığını söyledi. 

Schenker, "Hiçbir ülke İran'ın bir seferde füzelerle saldırmasını kabul edemez. İsrail iki kez saldırıya uğradı" dedi. 

Biden yönetiminin İsrail'e "Cevabınız orantılı olsun (İran'ın saldırısının büyüklüğü kadar)" dediğini belirten Schenker, "Bunun tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyorum. İsrail'in İran'a 180 balistik füze fırlatması mı gerekiyor acaba?" diye konuştu. 

Schenker, IŞİD gibi grupların, bölgede oluşan bir boşluk sonucunda yeniden güçlenmesine ilişkin, IŞİD benzeri gruplar için her zaman yeniden toparlanma fırsatı var. İran’ın başarısızlığa uğrattığı Suriye, Lübnan ve Yemen gibi başarısız ülkeler, IŞİD’ın yeniden ortaya çıkması için uygun yerler” ifadelerini kullandı.

Rûdaw: Sayın Schenker, ABD, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini hedef almasını istemiyor. Aynı zamanda dün Biden, ABD'nin İsrail'in İran'ın enerji altyapısına vurmasına da karşı olduğunu açıkladı. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? 

David Schenker: Bence olay çok açık. ABD topyekûn bir savaş istemiyor. ABD, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırması halinde İsrail'e yalnızca İran füzelerinin değil, Haşdi Şabi gibi Iraklı milislerin de saldıracağından, Husilerin daha fazla roket atacağından ve Hizbullah savaşçılarının tepki vereceğinden endişe ediyor. Bence Biden yönetimi bu konuda çok yanılıyor. Ancak diğer yandan, İsrail İran'ın nükleer kapasitesini azaltmak ve dağlarda bulunan üç tesisi hedef almak istiyor. İsrail bunun için ABD'nin yardımına ve koordinasyonuna ihtiyaç duyacak, ancak ABD seçimlerine 30 gün kaldı, bu yüzden bu olmayacak.

Rûdaw: Geçmişte İsrail'in birçok konuda ABD'yi dinlemediğini gördük. ABD ateşkes ve sükûnet çağrısında bulunurken İsrail ABD'yi dinlemedi ve gerilimi artırdı. İsrail'in, İran'a yanıt vermede ABD'yi dinleyeceğini düşünüyor musunuz? 

David Schenker: Hayır, İsrail kesinlikle İran'a saldıracak. Hiçbir ülke İran'ın bir sefer için bile füzelerle saldırmasına kabul edemez, ancak İsrail iki kez saldırıya uğradı. İsrail bunun normal bir şey gibi geçiştirilmesine izin vermeyecek. Sadece İran'ın füzelerinin çok zarar vermemesi, aslında bir Filistinli sivilin ölümüne neden olması, İsrail'in buna yanıtsız kalacağı anlamına gelmez. 

İsrail, İran'a net bir mesaj göndermek ve bunun kabul edilemez olduğunu söylemek istiyor. İsrail onlarca yıldır İran'ın vekil grupları aracılığıyla saldırı altında, bunlar arasında İran, Irak, Yemen, Lübnan ve Suriye var. Bu yüzden İsrail'in yanıt vereceği açık. Bence soru şu: İsrail, İran’ın enerji altyapısına, nükleer tesislere, diğer sivil altyapılara mı yoksa İran Devrim Muhafızları'na mı saldıracak? İran, Mossad'ın genel merkezine ve Negev Çölü'ndeki Dimona'daki hava kuvvetleri üssüne saldırdığını söyledi. İsrail, İran'ın benzer tesislerine saldırabilir. Biden yönetimi İsrail'e "Cevabınız orantılı olsun (İran'ın saldırısının büyüklüğü kadar)" dedi. Bunun tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyorum. İsrail'in İran'a 180 balistik füze fırlatması mı gerekiyor? Bence İsrail kendi standartlarına göre hedeflerini seçecektir.

Rûdaw: Bölgedeki tüm bu karmaşıklık arasında, ABD, bu savaşın yayılması sonucunda IŞİD gibi bir örgütün yeniden güçlenmesi konusunda endişeli mi? IŞİD şu anda zayıflatılmış olsa da, unutmayalım ki ABD'nin değerlendirmesine göre IŞİD'in hala binlerce militanı var.

David Schenker: IŞİD benzeri gruplar için her zaman yeniden toparlanma fırsatı var. İran’ın başarısızlığa uğrattığı Suriye, Lübnan ve Yemen gibi başarısız ülkeler, IŞİD’ın yeniden ortaya çıkması için uygun yerler. Hiçbir tarafın (bu ülkeler) IŞİD’e karşı ciddi bir şekilde mücadele ettiği yok. Bu yüzden son birkaç haftada bazı kaynakların El Kaide'nin yeniden örgütlenmeye başladığından ve Gazze'de yeni bir sayfa açtığından bahsettiğini gördük.      

Son birkaç ayda IŞİD'in Irak'ta hareketlendiğini görüyoruz. Bunun Gazze nedeniyle mi yoksa diğer ülkelerde bir boşluk oluştuğu için mi olduğunu bilmiyorum. IŞİD'in Batılı hedeflere saldırmaya devam edeceğine, İsrail'e saldırmaya çalışacağına ve elbette Orta Doğu'daki hükümetlere saldırmaya çalışacağına inanıyorum. IŞİD'in Avusturya'da bir Taylor Swift konserine saldırmaya çalıştığı haberini de gördük. Bu yüzden, bence bu bir tahmin ve öngörü olarak kalacaktır.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli