Riyad: Husiler O'nun truva atı

05-04-2015
Rûdaw
Etiketler Truva atı Yemen İran
A+ A-

Haber Merkezi - Suudi Arabistan öncülüğünde başlayan ve 10 Arap ülkesinin destek verdiği hava operasyonundan sonra Riyad'da faaliyetlerine devam eden Yemen Dışişleri Bakanı Yasin Riyad, “Eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, Yemen'e tekrar hükmetmek için Husiler’i 'Truva atı' gibi kullanıyor”dedi.

 

Cihan Haber Ajansı'na konuşan  Riyad Yasin, Husiler’in küçük ve basit bir gurup olduğunu, İran'ın Yemen'i ele geçirmek ve böylece bölgedeki siyasi coğrafyayı tümüyle değiştirmek istediğini söyledi.

 

Dışişleri Bakanı, İran'ın Yemen'i Husiler’i kullanarak ele geçirmek istediğini iddia ederek şöyle konuştu:

 

"İran, Yemen'e girmekle Suudi Arabistan ve tüm Körfez ülkelerinin dibinde olmuş olacak. Bütün bölgenin güvenliğini tehdit etmekle birlikte, İran'ın rüyalarını süsleyen dünyanın en önemli geçitlerinden biri olan Bab'ül Mandep Boğazı'nı ele geçirmiş olacak. İran bu sayede Türkiye'ye, Mısır'a ve Süveyş Kanalı üzerinden tüm Ortadoğu ülkelerinin ticaretini kontrol altına almış olacak."

 

Husiler’in Yemen nüfusundaki oranının yüzde birden daha az olduğuna dikkat çeken Yasin, "İran'ın desteği çok önceden başladı. Yemen'in içinde çok sayıda İranlı casus tutuklandı. Bunların bir kısmı yargılandı; ancak son dönemde Sanaa'yı ele geçirdikten sonra bunlar bırakılarak, İran'a geri dönmeleri sağlandı." ifadelerini kullandı.

 

Müdahalenin tam zamanında ve yerinde yapıldığına dikkat çeken Yemenli Bakan, "Bu karar isabetli ve hikmetli bir karardı. Biz bu kararı müdahale olarak görmüyoruz, aksine bizim ve onlar için bir kurtarma operasyonudur" dedi.

 

Yasin, operasyon kararının geç kalması durumunda ise, durumun şimdikinden daha vahim olacağını ifade etti.

 

Yasin Riyad, “Yemen'in bir Suriye veya Irak olur mu?” sorusuna, "Kararlılık Fırtınası Operasyonu bizim Suriye ve diğer ülkeler gibi olmayacağımızın güvencesidir" cevabını verdi. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli