Haber Merkezi - İran ve müttefikleri, İsrail'e atfedilen yüksek profilli cinayetlere yanıtlarını hazırlarken, yabancı uyrukluların bölgesel bir savaşın ön saflarında yer alacak olan Lübnan'ı terk etmeleri için art arda çağrılar yapıldı.
Diplomatlar korkulan bir yangını önlemek için çalışırken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Ürdün Kralı II. Abdullah, telefonda görüştükten sonra, bölgesel bir askeri tırmanışın "her ne pahasına olursa olsun" önlenmesi gerektiğini söyledi.
Lübnan'ın İran destekli Hizbullah hareketi ve diğerlerinden büyük bir askeri eylem beklenirken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Bize saldırmaya cesaret ederlerse, ağır bir bedel ödeyecekler” dedi.
Geçen yıl ekim ayında Gazze savaşı başladığından beri İsrail güçleriyle neredeyse her gün çatışmaya giren Lübnan Hizbullahı, bugün İsrail askeri mevzilerine yönelik düzenlenen birkaç saldırıyı üstlendi.
Lübnan resmi haber ajansının, Hizbullah savaşçılarının İsrail'in kuzeyine yeni bir roket saldırısı düzenlediğini duyurmasının ardından, İsrail'in güney Lübnan'ın çeşitli bölgelerine yönelik saldırılar düzenlediğini bildirdi.
İsrail ordusu, Lübnan'dan fırlatılan 30 füzeden çoğunun engellendiğini söyledi.
“Son derece değişken”
Askeri Sözcü Tümamiral Daniel Hagari, İsrail'in sivilleri koruma politikasının şimdilik değişmediğini söyledi.
Yemen'in İran destekli Husi isyancıları bugün Aden Körfezi'ndeki bir kargo gemisine saldırı düzenlediklerini bildirdi. Bu, İsrail'in geçen ay Husilerin Tel Aviv'e düzenlediği bir drone saldırısına misilleme olarak isyancıların kontrolündeki Hudeyde limanını vurmasından bu yana gerçekleşen ilk saldırıydı.
Suudi Arabistan ve Fransa, vatandaşlarını Lübnan'ı terk etmeye çağıran birkaç ülkenin sonuncusu oldu.
Paris'teki dışişleri bakanlığı, "çok değişken bir güvenlik ortamında" vatandaşlarından Lübnan'a seyahat etmekten "acil olarak" kaçınmalarını istedi ve ülkede bulunanların "en kısa sürede" ülkeyi terk etmelerini önerdi.
Fransa ayrıca İran'da yaşayan vatandaşlarını ülkeyi "geçici olarak terk etmeye" çağırdı. Birkaç Batılı havayolu, Lübnan'a ve bölgedeki diğer havaalanlarına uçuşlarını askıya aldı.
Katar Havayolları, Doha-Beyrut güzergahının en azından Pazartesi gününe kadar "sadece gündüz saatlerinde" faaliyet göstereceğini söyledi.
Başka bir ölümcül okul grevi
Hamas siyasi lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğraması, İsrail'in Beyrut'ta Hizbullah'ın askeri şefi Fuad Şükür’ü öldürmesinden saatler sonra, İran ve Tahran destekli silahlı grupların "direniş ekseni" tarafından intikam yeminlerinin tetiklenmesine neden oldu.
Hamas, İran ve diğerleri tarafından Haniye'yi öldürmekle suçlanan İsrail, saldırı hakkında doğrudan yorum yapmadı.
Haniye, savaşı sona erdirme çabalarında Hamas'ın baş müzakerecisiydi. Ortadoğu uzmanı Andreas Krieg, Haniye ve Şükür’ün öldürülmesinin "İsrail'in içtenlikle ateşkesle ilgilendiğini göstermediğini" söyledi.
Katarlı, Mısırlı ve ABD'li arabulucular aylardır bir ateşkes ve rehine serbest bırakma anlaşması için arabuluculuk yapmaya çalışıyor.
Bugün Gazze'de meydana gelen en ölümcül olayda, Sivil Savunma ajansı, İsrail saldırısının bölgenin kuzeyindeki yerinden edilmiş kişilerin yaşadığı iki Gazze Şehri okulunu vurduğunu ve en az 30 kişinin öldüğünü söyledi.
Bu, 6 Temmuz'dan bu yana Gazze'de vurulan okul sayısını en az 11'e çıkardı. İsrail ordusu, okulların Hamas tarafından kullanıldığını söyleyerek son saldırıyı doğruladı.
“En büyük tehlike”
Analistler AFP'ye İran ve müttefiklerinden orta ölçekli bir eylemin muhtemel olduğunu söylerken, Tahran Hizbullah'ın İsrail'in daha derinlerine saldırmasını ve artık askeri hedeflerle sınırlı kalmamasını beklediğini söyledi.
İsrail'in müttefiki ABD, bölgeye ek savaş gemileri ve savaş uçakları gönderdiğini söyledi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jon Finer, ABC News'e verdiği röportajda, ABD'nin "bu durumun kontrolden çıkmaması için mümkün olan her şeyi yaptığını" söyledi.
“Barış güçlülerle yapılır, zayıflarla değil”
Uluslararası Kriz Grubu (ICG) düşünce kuruluşu bir raporda Haniye'nin öldürülmesinin "Ortadoğu'yu yıllardır gördüğü en büyük tehlike anına getirdiğini" söyledi.
ICG, Gazze'de "uzun zamandır beklenen ateşkesi" güvence altına almanın "bölgedeki gerginliği anlamlı bir şekilde azaltmanın en iyi yolu" olduğunu söyledi.
Hamas yetkililerinin yanı sıra bazı analistler ve İsrail'deki protestocular da Netanyahu'yu savaşı uzatmakla suçladı.
Netanyahu, Pazar günü Kudüs'te düzenlenen bir törende "Barış güçlülerle yapılır, zayıflarla değil" dedi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın