Reuters'a konuşan yetkili: Katar Hamas’ın siyasi ofisini kapatmayı değerlendiriyor
Haber Merkezi - Katar hükümetinin görüşleri hakkında bilgi sahibi olan bir yetkilinin aktardığına göre Katar, Hamas'ın siyasi ofisini kapatabilir.
Reuters'a konuşan söz konusu yetkili, Körfez ülkesi Katar’ın, Hamas'ın siyasi ofisinin açık tutulmasına izin verip vermemeyi ve yedi aylık çatışmada arabuluculuğa devam edip etmeyeceğinin değerlendirdiğini söyledi.
Katar geçen ay, İsrail ile Hamas arasındaki dolaylı görüşmelerde arabuluculuk rolünü yeniden değerlendirdiğini bildirmiş ve çabalarının popüler olmaya çalışan bazı politikacılar tarafından baltalandığı yönünde endişelerini dile getirmişti.
Reuters’a isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, "Katar arabuluculuk yapmayacaksa siyasi ofisi elinde tutmanın bir anlamı olmayacak. Yani bu yeniden değerlendirmenin bir parçası" dedi.
Hamas Doha'yı terk edecek mi?
Yetkili, Katar hükümetinin grubun ofisini kapatmaya karar vermesi durumunda Hamas'ın Doha'yı terk etmesinin istenip istenmeyeceğini bilmediğini ancak, Katar'ın kendi rolüne ilişkin değerlendirmesinin Hamas’ın İsrail ile devam eden müzakereler sırasında nasıl davranacağına bağlı olduğunu söyledi.
Washington Post gazetesi cuma günü yayınladığı haberde, adı açıklanmayan ABD'li bir yetkilinin, Washington'un Doha'dan, Hamas’ın İsrail ile ateşkes anlaşmasını reddetmesi halinde Hamas'ı sınır dışı etmesini istediği belirtiliyordu.
Hamas heyeti Kahire’ye ulaştı
Öte yandan bir Hamas yetkilisi Reuters'e yaptığı açıklamada, Hamas müzakerecilerinin bazı rehinelerin İsrail'e dönüşünü sağlayacak olası ateşkes konusunda yoğunlaştırılmış görüşmeler yapmak üzere bugün Kahire'ye gittiğini söyledi.
Katar, ABD ile yapılan anlaşmanın bir parçası olarak 2012'den bu yana Hamas'ın siyasi liderlerine ev sahipliği yapıyor.
Grubun lideri İsmail Haniye Doha'da yaşıyor ve Hamas'ın 7 Ekim 2023’te güney İsrail'e düzenlediği baskından bu yana Türkiye dahil sık sık seyahat ediyor.
Washington tarafından NATO üyesi olmayan başlıca müttefik olarak gösterilen etkili bir Körfez ülkesi olan Katar, 7 Ekim'den bu yana Hamas'la bağları nedeniyle ABD ve İsrail tarafından eleştirilere maruz kalıyor.
7 Ekim'deki saldırıda yaklaşık bin İsrailli öldü, 253 kişi de kaçırıldı. İsrail'in kayıtlarına göre bunlardan 133'ü Gazze'de rehin tutuluyor.
Gazze’de Hamas yönetimi altındaki bölgenin sağlık yetkilileri ise, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden askeri saldırısında 34 binden fazla Filistinlinin öldürüldüğünü söylüyor.
Senatörler Biden’e baskı yapıyor
Bu arada Bazı ABD'li senatörler, Başkan Joe Biden’a, Hamas'a rehinelerin serbest bırakılması yönünde bir anlaşma yapması yönünde baskı yapmaması halinde Katar'la bağlarını yeniden değerlendirmesi çağrısında bulundu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Katar'a Hamas'a baskı yapması çağrısında bulundu. Katar ve İsrail'in resmi bağları yok ancak yetkilileri arabuluculuk çabalarını görüşmek üzere bir araya geliyor.