ABD: İran destekli gruplar Irak’ın istikrarsızlaştırılmasında rol oynuyor

5 saat önce
Rûdaw
Etiketler ABD Irak İran destekli gruplar ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Hasan Nasrallah
A+ A-

Washington (Rûdaw) - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İran tarafından desteklenen grupların Irak’ın istikrarını tehdit ettiğini belirtti. ABD güçlerinin Irak hükümetinin daveti üzerine ülkede bulunduğunu vurgulayan Miller, bu gruplara karşı Irak’ın sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Rûdaw Washington Temsilcisi Diyar Kurde’ye bölgede yaşanan son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Miller, "Bölgede ve Irak'ta bulunan, İran tarafından kontrol edilen ve desteklenen gruplardan endişeliyiz. Bu gruplar, Irak’ın istikrarsızlaştırılmasında büyük rol oynuyor" dedi.

Sözcü, İran yanlısı grupların ABD güçlerine saldırı ihtimaliyle ilgili bir soruya ise "Hiçbir grup bu durumu ABD çıkarlarını hedef almak için kullanmamalı, çünkü biz çıkarlarımızı korumaya devam edeceğiz. Ayrıca, Irak'taki güçlerimiz, Irak hükümetinin daveti üzerine orada bulunuyor. Bu yüzden, Irak hükümeti bu tür saldırılar düzenlemeye çalışan gruplardan sorumludur" diye cevap verdi.

Rûdaw: Teşekkürler, Matt. Hasan Nasrallah’ın öldürülmesinden sonra Irak’taki atmosfer öfke ve yas dolu. Ayrıca, dünkü saldırının ardından Irak’taki “Direniş Grupları”, eğer ABD bu saldırıya karışırsa, tüm ABD üslerinin ve çıkarlarının hedef alınacağını açıkladı. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz ve direniş gruplarına nasıl yanıt vermeyi düşünüyorsunuz?

Matthew Miller: Birkaç noktayı netleştirmek isterim. İlk olarak, hiçbir grup bu durumu ABD çıkarlarını hedef almak için kullanmamalı, çünkü biz bölgedeki çıkarlarımızı ve personelimizi koruyoruz. Ayrıca, Irak'taki güçlerimiz Irak hükümetinin daveti üzerine orada bulunuyor. Bu nedenle, Irak hükümeti bu tür eylemler planlayan gruplar üzerinde gereken sorumluluğu üstlenmelidir.

Rûdaw: Irak’ta bulunan İran destekli bazı gruplar, Husiler ve Hizbullah’la birlikte İsrail’e karşı saldırılarda yer aldı. Ayrıca, Irak’ın bu savaşın bir sonraki durağı olabileceği yönünde büyük endişeler var. Bu konuda siz de endişeli misiniz? ABD, savaşın genişlemesini önlemek ve Irak’ı bu durumun dışında tutmak için ne gibi adımlar atıyor?

Matthew Miller: Savaşın yayılmasını önlemek için uyguladığımız planı sürdürüyoruz. Ancak, kesinlikle bölgede ve Irak'ta İran tarafından kontrol edilen ve desteklenen gruplardan endişeliyiz. Bu gruplar, Irak’ın istikrarsızlaştırılmasında önemli bir role sahip. Çıkarlarımızı korumak ve tansiyonu düşürmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz, ancak bu grupların Irak'taki faaliyetlerinden derin bir endişe duyuyoruz.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli