Mersin saldırısı: HPG üyesi Dilşah Ercan'dan videolu açıklama

Haber Merkezi – Mersin’de Tece Polisevi’ne yönelik gerçekleşen saldırıda eylemi gerçekleştirenlerden biri olduğu iddia edilen HPG üyesi “Zozan Tolan” kod adlı Dilşah Ercan videolu bir açıklama yaptı.

ANF'de yayınlanan açıklamada, Ercan gazetecilik yaparken tutuklanmasının ardından örgüte katıldığını ve "görevinin başında" olduğunu duyurdu.

Saldırıya ilişkin açıklamasında ise Ercan, “Örgütümüz gereken açıklamayı zaten yapmıştır. Ben görevimin başındayım” ifadelerini kullanıyor.

Saldırı sonrası Türkiye İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, saldırıyı gerçekleştiren 2 kadının PKK'li olduğu ve kadınlardan birinin kimliğinin belirlendiği kaydedilmiş, söz konusu kadının "Zozan Tolan" kod adlı Dilşah Ercan olduğu bilgisine yer verilmişti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti:

"Teröristin, terör örgütü PKK/KCK'nın gençlik yapılanması içerisinde faaliyette bulunduğu, terör örgütü faaliyetlerinden dolayı cezaevine girip çıktığı, örgütün kırsal yapılanmasına 2013 yılında Mersin'den katıldığı, Irak'ın kuzeyindeki Kandil'de eğitim aldığı ve örgütün sözde özel güç yapılanması içerisinde faaliyet gösterdiği tespit edildi. Ayrıca, terörist hakkında metropollere eylem amaçlı gönderilecek hazır kadrolar arasında yer aldığı şeklinde istihbari bilgilerin bulunduğu belirlendi."

PKK'nin askeri kanadı HPG ise polisevine yönelik saldırıya ilişkin açıklamasında “Bu eylem, zindanlar üzerindeki baskılara, katliamlara ve gerillaya dönük kullanılan kimyasal silahlara karşı cevap olarak geliştirilmiştir” ifadelerini kullanmış, açıklamada saldırıyı gerçekleştiren kişinin “Zozan Tolan” kod adlı Dilşah Ercan olmadığı belirtilmişti.

Daha sonra yapılan açıklamada saldırıyı gerçekleştirenlerin “Sara Tolhildan” kod adlı Şırnak doğumlu Dilara Ürper ile “Rûken Zelal” kod adlı Rojava Kamışlo doğumlu Emel Feremez Hisên olduğu aktarılmıştı.

Öte yandan Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yaptığı açıklamada Mersin'deki polisevi saldırısını gerçekleştiren kadınların motorlu paraşütle Minbic’ten Tarsus kıyılarına geldiğini kaydederek şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bu eylemi gerçekleştirenler, Münbiç'ten hareket ettiler. Eylemden önceki akşam saat 20.00 itibarıyla tam 12-13 saat paramotorla, paraşütlü motor var ya, motorlu paraşüt. Motorlu paraşütle beraber Tarsus'a geldiler. Tarsus'ta kıyıya yakın bir yere indiler, sabah saat 10.00'a doğru. Ondan sonra akşama kadar orada kaldılar ve oradan yürüyerek sonra birilerinin arabalarına binerek, normal vatandaşların, onlar da insaniyet namına götürmüşler ve ondan sonra eylemi gerçekleştirdiler.

 Ben 6 yıldır İçişleri Bakanlığı yapıyorum, ilk kez Amerika tarafından bizden bir şey istendi, Emniyet Genel Müdürlüğümüzden ve istihbarat birimlerimizden, 'Şu eylem yapan silahların seri numaralarını sizden istiyoruz.' Dün. Neden istediler? Bizim arkadaşlarımız da onlara çok güzel bir cevap verdi, İstihbarat Teşkilatımız. 'Siz ilk önce PKK'ya gönderdiğiniz silahların seri numaralarını bize gönderin, biz ondan sonra size göndeririz.' diye."

Ne olmuştu?

Mersin'in Mezitli ilçesinde 26 Eylül akşam saat 22.42 civarında, polisevine yönelik bir saldırı gerçekleşti. Saldırıda 1 polis yaşamını yitirdi, 1 polis ise yaralandı.

Türkiye İçişleri Bakanlığı, saldırıyı gerçekleştiren 2 kadının polislerin açtığı ateşin ardından sırt çantalarındaki bombaları patlattığını açıklamıştı.

Bakanlığın açıklamasında, saldırganların PKK'li olduğu ve bunlardan birinin "Zozan Tolan" kod adlı Dilşah Ercan olduğu bilgisine yer verilmişti.