Haniye suikastının gerilimi had safhaya çıkardığı Ortadoğu’da bugün neler oldu?

2 saat önce
Rûdaw
Etiketler Filistin Hamas Gazze Haniye Suikast Ortadoğu Gerilim
A+ A-

Haber Merkezi - Ortadoğu’da gerginlik bugün İran ve müttefiklerinin, İsrail'in sorumlu tutulduğu Hamas'ın siyasi liderinin suikastına yanıtlarının hazır olduklarını duyutmasıyla arttı ve bölgesel bir savaş korkusunu körükledi.

İsrail’in sıkı müttefiki ABD, bölgeye savaş gemileri ve savaş uçakları göndereceğini söylerken, Batılı hükümetler vatandaşlarını İran destekli Hizbullah hareketinin merkezi olan Lübnan'ı terk etmeye çağırdı ve havayolu şirketleri uçuşları iptal etti.

Bu hafta başında, İsrail'in Beyrut'ta Hizbullah'ın askeri şefini öldürmesinden saatler sonra, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi, İran ve "direniş ekseni"nden intikam yeminlerini tetikledi.

Lübnan, Yemen, Irak ve Suriye'de, İran destekli gruplar, İsrail ile Filistinli militan grup Hamas arasındaki yaklaşık 10 aylık savaşa çoktan dahil oldular.

İsrail bugün Hizbullah’a tekrar ateş açtı, işgal altındaki Batı Şeria'da ölümcül bir baskın düzenledi ve bölgenin sivil savunma ajansının en az 10 kişinin ölümüne yol açtığını söylediği bir saldırıda Gazze Şehri'ndeki bir okul kompleksini vurdu.

“Derinlerine saldırmasını istedi”

Son haftalarda Gazze'de çok sayıda okul yerinden edilmiş kişilerin barınağı haline getirildi ve İsrail tesislerin militanlar tarafından kullanıldığını söyledi. Hamas, askeri faaliyetler için sivil altyapıyı kullandığını reddetti.

Haniye, Cuma günü Katar'da toprağa verildi. Hamas, İran ve diğerleri tarafından saldırıyla suçlanan İsrail, doğrudan yorum yapmadı.

İran bugün, Hizbullah'ın İsrail'in daha derinlerine saldırmasını ve artık askeri hedeflerle sınırlı kalmamasını beklediğini söyledi.

Bu tür açıklamalar artarken, Pentagon ABD personelini korumak ve İsrail'i savunmak için Ortadoğu'daki askeri varlığını güçlendireceğini bilirdi.

Pentagon, USS Abraham Lincoln liderliğindeki bir uçak gemisi saldırı grubunun yanı sıra ek balistik füze savunma yeteneğine sahip kruvazörler ve muhripler ve yeni bir savaş filosunun konuşlandırılacağını söyledi.

Beyrut'ta, 20 yaşındaki öğrenci Diana Abu Aasel AFP'ye "ailesine ve arkadaşlarına kötü bir şey olmasından" korktuğunu söyledi ve “Savaş çıkarsa, Lübnan'da kalmaya dayanabileceğimi sanmıyorum" dedi.

AFP muhabirlerinin bildirdiğine göre, binlerce kişi bugün Fas, Ürdün ve Türkiye'de Haniye'nin öldürülmesini kınamak ve Filistinlilerle dayanışma göstermek için toplandı.

“Gerginlikler yüksek ve durum hızla kötüleşebilir”

Haniye'in öldürülmesi, bölgesel bir yangın korkusunu daha da artıran nisan ayından bu yana gerçekleşen bir dizi saldırının arasında yer alıyor.

Haniye suikasti, İsrail'in güney Beyrut'a saldırmasından ve Hizbullah askeri komutanı Fuad Şükür’ü  öldürmesinden saatler sonra gerçekleşti.

İngiltere, bugün Lübnan'daki vatandaşlarını derhal terk etmeye çağırdı. Dışişleri Bakanı David Lammy, "Gerginlikler yüksek ve durum hızla kötüleşebilir” dedi. Lübnan'daki ABD büyükelçiliği Amerikalılara "mümkün olan her biletle" ayrılmalarını söyledi.

Haniye Hamas'ın baş müzakerecisiydi

Haniye, Gazze'deki savaşı sona erdirme çabalarında Hamas'ın baş müzakerecisiydi. Onun öldürülmesi, Katar, Mısır ve ABD’bin rehineler, tutukluların değişimi ve ateşkes için aracılık etme çabalarının devam edip etmediği konusunda soruları gündeme getirdi.

Hamas yetkilileri ve ayrıca cumartesi günü rehinelerin serbest bırakılması için bir anlaşma talep etmek üzere Tel Aviv sokaklarına çıkan bazı analistler ve İsrail'deki protestocular, Netanyahu'yu iktidardaki aşırı sağcı koalisyonu korumak için savaşı uzatmakla suçladı.

Gazze'de hastalık yayılıyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün Fransız ve İngiliz mevkidaşlarıyla Orta Doğu'daki durum, ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına yönelik çabalar hakkında ayrı ayrı görüştü,

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, yaptığı açıklamada Blinken ve Lammy'nin "yükselen gerginliği azaltma ve çatışmanın yayılmasını önleme ihtiyacını yeniden teyit ettiğini" söyledi.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da da şiddet arttı, Cumartesi günü Filistinli resmi kaynaklar, bölgenin kuzeyinde iki İsrail hava saldırısının dokuz kişiyi öldürdüğünü söyledi.

40 bin Hepatit A vakası rapor edildi

Gazze'deki savaş, BM'nin cuma günü yaptığı açıklamaya göre, halk sağlığı koşullarının "kötüleşmeye devam ettiği" bölgenin neredeyse tüm nüfusunu yerinden etti ve yaygın bir yıkıma yol açtı.

Savaş başladığından beri kirli yiyecek ve su yoluyla yayılan yaklaşık 40 bin Hepatit A vakası rapor edildi.

Hizbullah, ekim ayından bu yana İsrail güçleriyle neredeyse her gün sınır ötesi ateş alışverişinde bulunuyor ve Hamas'ı desteklediğini söylüyor.

Çatışmalar bugün de devam etti

Hizbullah, Güney Lübnan'daki Deir Siriane kasabasından 17 yaşındaki bir genç de dahil olmak üzere iki savaşçısının öldüğünü duyurdu.

Birkaç havayolu şirketi Beyrut ve Tel Aviv'e uçuşlarını askıya aldı.

Air France ve düşük maliyetli Transavia France tarafından Beyrut'a yapılan uçuşlar, ana şirketlerin bugün yaptığı açıklamaya göre en azından salı gününe kadar durdurulmaya devam edecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli