Beyrut'taki saldırıda öldürülen Hamas'ın üst düzey ismi Salih Aruri kimdir?

03-01-2024
Etiketler Salih el-Aruri Hamas İsrail
A+ A-

Haber Merkezi - İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın kurucularından olan Salih Aruri, İsrail tarafından ‘savaşın kıvılcımı’ olarak görülüyordu.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta dün İsrail tarafından düzenlenen saldırıda Hamas'ın siyasi kanadının en üst düzey isimlerinden Salih Aruri öldürüldü.

Aruri kimdir?

Şark’ul Avsat2ın haberine göre, Salih Aruri, 19 Ağustos 1969’da Ramallah’ın kuzeybatısındaki Arura kasabasında doğdu ve buradaki okullarda okudu.

Orta öğrenimini Ramallah’ta tamamlayarak, El Halil Üniversitesi Şeriat Bilimleri Bölümü’ne girdi.

1987’de kuruluşunun hemen ardından Hamas’a katıldıktan sonra, hareketin öğrenci kanadı olan Filistin İslam Bloku’nun lideri oldu.

İlk kez, 1990 yılında öğrenci etkinliklerine katıldığı gerekçesiyle bir yıl süreyle idari olarak tutuklandı.

İki yıl sonra 1992’de ikinci kez tutuklandı ve İzzeddin el-Kassam Tugayları ile ilişkisi nedeniyle soruşturmaya tabi tutuldu.

Hareketin askeri kanadının kurulmasına katılmakla suçlandı ve İsrail mahkemesi onu 5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Tahliye edildikten bir yıl sonra tekrar tutuklanarak 5 yıl daha hapis cezasına çarptırıldı ve bu sürenin sonunda 2003 yılında tekrar idari gözetime alındı.

Toplam 18 yıl İsrail hapishanelerinde kaldı

2007 yılına kadar, hapishaneye sık sık girdi ve çıktı.

İsrail hapishanelerinde toplamda 18 yıl yatan, Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri, sessiz kalacağı ve meydanlardan uzak duracağı beklentisiyle, Mart 2010’da serbest bırakıldı.

Ancak İsrail, Hamas hareketinin askeri kanadı olan İzzeddin El Kassam Tugayları’nın kurucularından olan Aruri’yi, İran’ın “Hamas’taki adamı” ve Gazze Şeridi’nde süren “savaşın kıvılcımı” olarak görüyordu.

Aruri, Gazze Şeridi’nde savaşın başlamasından 88 gün sonra, dün İsrail’in Beyrut’un güney banliyösünde Filistin hareketinin bir ofisini hedef alan saldırısında öldürüldü.

Aruri’nin adı, İsrail askeri Gilad Şalit’in 2011’de serbest bırakılması karşılığında İsrail hapishanelerindeki bin 27 Filistinli tutuklunun tahliyesine yönelik müzakerelerinde üst düzey bir rol oynadığı dönemde tanındı.

Şam’ı terk ettikten sonra Türkiye’de yaşadı

2011 yılında takasın tamamlanmasının ardından, Aruri’nin ismi nispeten unutuldu.

Hamas siyasi bürosuna üye olan Aruri, Suriye devriminin patlak vermesiyle, Hamas ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed rejimi arasında çıkan kriz nedeniyle, örgüt liderliğinin Şam’ı terk etmesinin ardından Türkiye’de yaşadı.

Aruri, son olarak Beyrut’a yerleşinceye kadar Katar ve Malezya’da da bir süre yaşadı.

İsrail Haziran ayında, Aruri’yi Batı Şeria’nın güneyindeki el-Halil şehrinde, üç İsrailli yerleşimcinin kaçırılıp öldürülmesi olayının arkasında olmakla suçladı.

Ayrıca İsrail, Ağustos ayında da Aruri’ye, Batı Şeria’da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a karşı darbe düzenlemek için bir hücre kurma suçlaması yöneltti.

Daha sonra Abbas da, Aruri’yi aynı suçlamayla itham etti.

ABD Adalet Bakanlığı, 2003 yılında Aruri’yi Chicago’daki üç Hamas aktivistiyle ilişkisi nedeniyle terörün finansmanı ile ilgili bir davada komplocu olarak sınıflandırmıştı.

İddianamede, Hamas’ın üst düzey bir askeri komutanı olarak tanımlanan Aruri, İran’la koordineli çalışmak ve ondan para almakla suçlandı.

ABD merkezli USA Today gazetesi, Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği saldırının ardından, İsrail’in Aruri’yi hedef almak için uluslararası bir ‘insan avı’ başlattığını ortaya çıkardı.

Haberde, Aruri’nin saldırının ayrıntıları hakkında önceden bilgisi olduğu ve Hamas ile İran ve Hizbullah arasında bir bağlantı olduğu iddia edildi.

Aruri, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın seyrini değiştirebilecek bir şekilde, İsrail tarafından Beyrut’un güney banliyösünde öldürüldü.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli