IŞİD’in propaganda sorumlusu ABD’li John

03-01-2017
Rûdaw
Etiketler The Atlantic IŞİD Yahya
A+ A-

Erbil (Rûdaw)- Amerikalı Yahya Ebu Hasan (29), olarak tanınan Amerikalı john Gorgias IŞİD’in propaganda sorumlusu olduğu belirtildi.

 

The Atlantic dergisinde yer alan raporda, ABD’nin Teksas eyaleti doğumlu john Gorgias, hamile eşi Tanya ve 3 çocuğuyla 2013’ün Ağustos ayında Suriye’ye gittiğine yer verdi.

 

Yahya Ebu Hasan olarak tanınan john Gorgias, Ebubekir Bağdadi’nin Musul’daki camide duyurduğu hilafete inanıyordu. Suriye’deki zor yaşam koşullarına dayanamayan karısı Tanya Azez yolunda Suriye’nin kuzeyinden Türkiye giriş yapıp, İstanbul’dan Londra’ya dönüyor.

 

Raporda, “Yahya” isminin ilk defa IŞİD’e katılan Avusturalyalı selefi “Musu Serantonia” adlı şahıstan duyulduğu, zira bu kişide şu anda IŞİD üyesi olduğu gerekçesiyle cezaevinde bulunuyor.

 

Musa adlı selefi, john Gorgias’ın “hocası ve lideri” olarak da biliniyor.

 

İlk tanışma Halep

 

Musa’nın verdiği ifadeye dayandırılan raporda, Yahya ve Musa’nın ilk defa Halep’te karşılaştıkları ve Yahya’nın kendisine “Ebubekir Bağdadi’nin halifeliğini kabul edilmemesi halinde günahkar olacaklarını” dediğini belirtti.

 

 

1983’te Yunan kökenli zengin bir ailede doğan john Gorgias, ayrıca asker kökenli bir aileye sahipti.

 

john’un dedesi 2’nci Dünya Savaşı’nda 2 kez yaralandı. Babası ise 2001’de albay rütbesiyle emekli oldu.

 

Atlantic’e konuşan ve John’un yakını olduğu belirtilen Tim Gorgelas, Jon’un askerlik mesleğine uygun olmadığını belirterek, “Çünkü zayıf bir bedene sahipti ayrıca askerinin zorlu disiplinine uygunluk göstermiyordu” dedi.

 

 

Felsefe okumaya karar veren John’un dinler tarihi dersinde gördüğü dinlerden biri de İslam’dı.

 

 

11 Eylül saldırısından 2 ay sonra Müslüman olmaya karar veren John “Yahya” ismini kendine seçer. Aynı yılın Aralık ayında ailesine Arapça öğrenmek için Suriye’nin başkenti Şam’a gittiğine dair bir mesaj gönderen Yahya, halkla kısa sürede kaynaşmasıyla kısa sürede Arapça öğrenir.

 

 

Bin Ladin’den etkilenir

 

 

Yahya’nın ilk başlarda amacı İslam sofizmi alanında çalışmaktır. Ancak İngiltere’de Bin Ladin’in düşüncesiyle tanışması sonrasında İslam cihadına merak salar.

 

2003’te bir süre Tanya’yla konuştuktan sonra evlenmeye karar verir. Tanya’da Yahya gibi radikal İslam düşüncesini savunuyordu. İkisinin bir diğer ortak noktası uyuşturucu kullanmalarıdır.

 

Tanya, Yahya’nın ona Allah’ın bir lütfu olduğuna inanması ve hayallerinden biri de dünyanın 7 kıtasında cihad faaliyetleri için 7 çocukları olmasını istemeleriydi.

 

Rapora göre, Tanya ve Yahya İngiltere’de Ebu İsa adında Afganistanlı halifeyle görüşür. Ebu İsa Bin Ladin’in Afganistan’da Selefi Cihadı liderlerinden olup, Kunar kentinden Londra’ya gönderildiği belirtiliyor. Söz konusu kişi ayrıca Bağdadi’nin yanında bir süre kalmış.

 

2004’te ABD’de de bazı camilerde yürüttüğü faaliyetler nedeniyle, gizli servis Yahya’nın “cihad girişimi” şüphelisi olarak kayıtlara geçiyor.

 

2006 yılında Yahya Irak’a gelmeyi planlıyordu ancak aynı yıl Amerika - İsrail Genel Çalışmaları Komistesi’nin “haclenmesi ve gençler arasında cihad fikrinin propagandasını” yaygınlaştırdığı gerekçesiyle bir süre tutuklandı. Tutuklu kaldığı sürede Yahya, İslam’la ilgili daha fazla okumaya zaman buluyor.

 

Atlantic raporunda, Tanya’nın giydiği burkayı çıkartıp yerine sadece peçe takmak istediği ancak Yahya’nın bunu reddettiği belirtiliyor. Yahya ayrıca eşinden ABD’den ayrılıp Taliban’a katılmasını talep ediyor.Ancak Tanya eşinin bu talebini redderek boşanacağını söylüyor.

 

Suriye’ye gidiş

 

2011’de Yahya Tanya’yı alarak, ABD’den Londra’ya gitmeye karar veriyor. Amacı sadece Tanya’nın ailesinden uzaklaştırmak değil, aynı zamanda ikinci eşiyle de görüşmekti.

 

Londra’dan sonra karısı Tanya’yı alarak Mısır’ın başkenti Kahire’ye giden Yahya, İhvan hükümetinin yıkılmasından sonra ülkeden çıkmaya karar veriyor.

 

Aynı dönem Suriye savaşı da tırmanmaya başladı. Bu durum Yahya için altın bir fırsat olurken,Tanya için ise kocasından kurtulma fırsatı doğdoğu belirtilen raporda. Yahya’nın Tanya’ya Türkiye’ye gideceklerini söylediği, ancak bir süre sonra Tanya’nın çocuklarıyla Türkiye- Suriye sınırında kendini bulduğu belirtiliyor.

 

Tanya bir ay Suriye’de kaldıktan sonra Türkiye’ye daha sonra Amerika’ya giderek, Yahya’dan boşanma kararı aldı.

 

Yahya’nın 2014 Nisan ayında girdiği savaşta yaralanması sırasında Halep’te olduğu belirtilen raporda, örgüt zaman kaybetmeden Yahya’nın Rakka’ya gitmesine karar veriliyor.

 

IŞİD Yahya Ebu Hasan’ın, çok iyi Arapça ve İngilizceyi bilmesinden dolayı, cihad fikri ve örgütün propagandasını yapabilecek yeteneğe ve bilgisayar kullanımına hakim olmasından dolayı, savaş cephesine göndermeme kararı alıyor.

 

Böylelikle Yahya’nın klavye üzerinde cihad progandası yapmaya başlıyor. Yahya IŞİD’e ait Beyan radyosu ile Dabq dergisinden sorumluydu.

 

Atlantic raporunda ayrıca, IŞİD’in propaganda sorumlusu Adnani’nin öldürülmesinden sonra yerinin Yahya’nın aldığı belirtiliyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli