İran, İsrail'i vurdu: Füzeli saldırının ayrıntıları ortaya çıktı

Haber Merkezi – İran, misilleme olarak İran’a füze saldırısında bulundu. Toplam 180 balistik füzenin  fırlatıldığı belirtilen saldırının İran’ın “meşru müdafaa hakkı” çerçevesinde yapıldığı belirtildi.

İran, dün akşam (1 Ekim) saatlerinden itibaren İsrail'e 180 balistik füze fırlattı.

İran "Gerçek Vaat 2" olarak isimlendirilen ve akşam TSİ 19.30'da başlayan saldırıda İsrail'in üç askeri üssünün hedef alındığını duyurdu.

İsrail'in meşhur 'demir kubbe' hava savunma sisteminin savuşturamadığı bazı füzeler İsrail topraklarına düştü. Bazı bölgelerde füzelerin tahribatıyla kraterler oluştu.

Atılan füzeler nedeniyle başkent Tel Aviv başta olmak üzere ülkenin genelinde sirenler çaldı. İsrail basını İran'ın 180 balistik füze fırlattığını yazdı.

İran Devrim Muhafızları: Sesten hızlı füzeler atıldı

İsrail, vatandaşlarına saldırı sırasında sığınaklara gitme çağrısı yaparken ordu tarafından yapılan açıklamada saldırılarda can kaybı veya hasar olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

İran ordusu, atılan füzelerin büyük kısmının engellendiğini, İran Devrim Muhafızları (IRGC) ise ilk kez sesten hızlı füzelerin fırlatıldığını ve yüzde 90 oranında isabet sağlandığını öne sürdü.

RGC kaynakları tarafından yapılan açıklamada, saldırıda İsrail’e ait üç askeri üssün hedeflendiği belirtildi.

İran ve İsrail cephesinden açıklamalar

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan saldırıyı “Siyonist rejimin saldırganlığına kararlı bir yanıt” olarak duyurdu ve “Netanyahu şunu bilsin ki İran savaşçı değildir ancak her türlü tehdide karşı kararlılıkla durmaktadır... İran ile çatışmaya girmeyin" dedi.

Başbakan Benjamin Netanyahu ise saldırının ardından geç saatlerde güvenlik kabinesi toplantısında yaptığı konuşmada “İran bu gece büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek. İran'daki rejim kendimizi savunma kararlılığımızı ve düşmanlarımıza karşı misilleme yapma kararlılığımızı anlamıyor... Anlayacaklar” ifadelerini kullandı.

İran: Meşru müdafaa hakkı

İran ise BM'ye gönderdiği mektupta füze saldırılarının "meşru müdafaa hakkı" çerçevesinde düzenlendiğini savundu.

Öte yandan İsrail, Lübnan'ın güneyinde başlattığı işgal girişimine katılan birliklerin sayısını artırdı.

İran'ın saldırılarının ardından başkent Tahran'ın Filistin Meydanı'nda toplanan kişiler sevinç gösterilerinde bulundu.

İsrail, ABD’ye danışarak yanıt verecek

İsrail'in Walla haber sitesi, Tel Aviv'in "ilerleyen günlerde İran'ın füze saldırısına "önemli bir misillemeye" hazırlandığını ileri sürdü. Adı açıklanmayan İsrailli kaynaklara dayandırılan haberde, Tel Aviv'in İran'a yönelik "misillemesinin" ilerleyen günlerde olacağı savunuldu.

Haberde, İsrail'in füze saldırısına karşılık Tahran'da petrol rafinerilerini vurmayı hedeflediği, İran'ın hava savunma sistemlerinin de vurulabileceği iddiasına yer verildi.

İran'daki üst düzey isimlere suikast düzenlenmesinin de ihtimaller dahilinde olduğu aktarıldı.

İsrailli yetkililerin İran'ın füze saldırısına yönelik misillemenin nisan ayındakine oranla "daha büyük olacağını" söylediği kaydedildi.

Tel Aviv'in İran'a verilecek karşılığı ABD yönetimiyle istişare edeceği da kaydedildi.