Türkiye Parlamentosu tezkereyi kabul etti (YENİLENDİ)

Haber Merkezi - Irak ve Suriye’deki örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

 

Tezkereye ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından, CHP milletvekillerinin oylamanın açık yapılmasına ilişkin önergesi iktidar ve muhalefet milletvekillerince benimsendi.

 

Daha sonra elektronik cihaz ile yapılan açık oylamaya 396 milletvekili katıldı. 

 

Irak ve Suriye tezkeresi, 98 ret oyuna karşı 298 oyla kabul edildi.


Başbakan Davutoğlu, Suriye-Irak tezkeresinin oylaması için Meclis'e gelmedi ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'a vekalet verdi.

 

Kabul edilen tezkereyle Hükümet, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne Suriye'ye ve Irak'a askeri “harekat ve müdahale” yetkisi verebilecek.

 

Tezkere kapsamında “yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması, bu kuvvetlerin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması" yetkisi de hükümete verildi. Hükümet, risk ve tehditlerin giderilmesi için gerekli önlemleri alabilecek. Tezkerede "tüm terörist örgütler" ifadesi kullanılırken, gerekçede PKK ve IŞİD'in isimlerine yer verildi.

 

Tezkerenin kabulünün ardından Türkiye’nin IŞİD tehdidini önleme konusunda adım atıp atmayacağı merak ediliyor.

 

 Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretinin ardından IŞİD’le mücadele konusunda tavır değişikliğine gidilmişti.

 

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da bugünkü konuşmasında IŞİD’in Türkiye için de tehdit haline geldiğini söyledi. Yılmaz, ayrıca, "Tezkereden sonra hemen bir adım beklemeyin" dedi.

Başbakan Davutoğlu, dün HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile yatığı görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, “Kobani’ye destek isteniyorsa tezkereye ‘hayır’ denmemeli” demişti.