NYT İsmail Haniye'nin nasıl öldürüldüğünü yazdı: Aylar öncesinden…

Haber Merkezi – New York Times gazetesi Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin öldürülmesine ilişkin bir iddia ortaya attı. Gazeteye göre Haniye, kalacağı konuta aylar öncesinden yerleştirilen bombanın uzaktan kumandayla patlatılması sonucu öldü.

Hamas'ın üst düzey yöneticilerinden İsmail Haniye, Çarşamba günü kaldığı Tahran misafirhanesine iki ay önce gizlice sokulan patlayıcının uzaktan kumandayla patlatılması sonucu öldürüldüğü iddia edildi.

New York Times’a isimlerinin açıklanması kaydıyla konuşan iki İranlı ve bir Amerikalı yetkilinin de aralarında bulunduğu yedi Orta Doğulu yetkili, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirtti.

New York Times'ın araştırmasına göre, İsmail Haniye'nin İran'da kaldığı bilinen ve sıkı güvenlik önlemleri altında korunan 4 katlı bir komplekste saklanan patlayıcı Haniye'nin ölümüne neden oldu.

İslam Devrim Muhafızları Ordusunca korunan 4 katlı misafirhane kuzey Tahran'ın lüks bir semtinde bulunan Neshat olarak bilinen büyük bir yerleşkenin parçasıydı.

Ortadoğu yetkililerine göre, Katar'daki Hamas siyasi ofisini yöneten İsmail Haneyi, Tahran'ı ziyaret ettiğinde birkaç kez bu misafirhanede kalmıştı.

Haneyi, cumhurbaşkanlığı yemin töreni için İran'ın başkentindeydi. Beş yetkili, misafirhanedeki odasında olduğu doğrulandıktan sonra bombanın uzaktan patlatıldığını söyledi. Patlamada bir koruma da hayatını kaybetti.

Olayla ilgili bilgilendirilen iki İranlı yetkiliye göre, patlama binayı salladı, bazı pencereleri kırdı ve dış duvarın kısmen çökmesine neden oldu.

Hamas ve Devrim Muhafızları suikasttan İsrail’i sorumlu tuttu ancak İsrail, Haniye’nin öldürülmesinin ardından saldırıyı üstlenmedi.

Ortadoğulu yetkililere göre operasyonun hemen ardından İsrail, ABD ve diğer Batılı hükümetlere operasyonun ayrıntılarını bildirdi.

Suikastın ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken suikast planı hakkında önceden haberdar olmadıklarını söylemişti.

Devrim Muhafızları üyesi olan İranlı yetkililer, patlayıcının hassaslığının 2020’de bir MOSSAD ekibinin İranlı üst düzey nükleer bilimci Muhsin Fahrizade’yi öldürmek için kullandığı uzaktan kumandalı makineli tüfeği andırdığını söylüyor.