Suriye sınırında Vietnam Sendromu

02-03-2016
Rûdaw
Etiketler Vietnam Sendromu Kilis Gaziantep Prof. Dr. Haluk Savaş
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye'nin psikiyatri alanındaki uzman isimlerinden Prof. Dr. Haluk Savaş, Suriye sınırında yaşayan birçok insanda “Vietnam Sendromu” gözlemlendiğini belirtti.

 

Türk Psikiyatri Derneği Gaziantep Şube Başkanı Prof. Dr. Haluk Savaş yapıyor, sınır bölgelerinde artan savaş tehdidi ve huzursuzluğun yolaçtığı bazı psikiyatrik tablolarda yaygınlaşma görüldüğünü aktardı.

 

Yaşanan olayın travma sonrası stres bozukluğu denilen “Vietnam Sendromu” olduğunu söyleyen Savaş, şöyle devam etti:

 

“Özellikle ölümcül bir olaya maruz kalma, bu tür bir tehdide maruz kalma sonrasında korku, endişe, o travmatik olaya karşı kaçınma reaksiyonları, uykuda bozulma, uykuda sık sık bu tür uyarıcı sinyallere maruz kalma gibi belirtiler gözlenir.”

 

Yaşanan endişelere karşı zaman zaman psikiyatrik müdahalelerin gerekebildiğine dikkat çeken Savaş, şunları anlattı:

 

“Kilis'te oturan ve şehir dışından gelmiş memurların da zorunlu şartlarda göreve başlayan insanların da bir tedirginlik yaşadığını ve bazı psikiyatrik belirtiler yaşadığını gözlüyoruz. Bunlar gayet anlaşılır şeyler ve psikiyatrik yardım gerektirebiliyor.

 

Tedaviyle bu belirtilerde önemli değişiklikler yaşanabilir ama her halükarda şüphesiz, ciddi bir şiddet, terör, savaş tehdidi altındaki bölgelerde bu tür olaylara maruz kalmanın şartlarının ortadan kaldırılması önem taşıyor. Aksi taktirde bu tür belirtilere maruz kalacak çok sayıda hasta olacak.

 

Savaş tehdidi gibi olaylar sadece hasta olmayanları hasta etmiyor. Mevcut kaygı bozukluğu olanların da bunlara karşı yoğun, yaygın yeni psikiyatrik belirtiler yaşamasına neden oluyor. Mevcut psikiyatrik hastaları da bu durumda alevlendirebiliyor.

 

Gerçekten ülkemizin içerisinde geçtiği krtitik zamanda Suriye'deki iç savaşın etkilerinin de bizim olumsuz koşullarımıza ekstradan bir katkı yaptığını gözlemek mümkün. Umarım bir an önce bölgedeki bu aksama, savaş koşulları ortadan kalkar. Halkımız da hastalarımız da rahat eder.”

 

Vietnam Sendromu nedir??

 

ABD, Vietnam’a, savaşın sürdüğü 10 yıl boyunca binlerce Amerikalı genç gönderdi. Bu gençlerden 55 bini hayatını kaybetti. Sağ kalanlar ise fiziksel ve ruhsal bozukluklarla boğuşmak üzere evlerinin yolunu tuttu.

 

ABD, sivil örgütlerin de katılımıyla “Vietnam Sendromu”na yakalananları tedavi edebilmek için Vietnam Gazileri Konuk Evleri açtı. Sendroma yakalananlarda şu belirtiler görülüyor:

 

Sürekli kâbus görme, herkesi düşman görme, aşırı şüphecilik, en sevdiklerine ve topluma karşı zaman zaman veya her zaman şiddet dolu davranışa yönelme, sürekli mutsuzluk hali, katıldığı çatışmalarda yaşadığı dehşet dolu saatleri unutamama ve kendini asla güvende hissetmeme.

 

Tıp diline de giren Vietnam Sendromu, herhangi bir savaşa veya çatışmaya girdikten sonra ruhsal dengesizliğe düşen herkese konulan teşhise verilen ortak bir ad oldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli