4 MERKEZ - Kürt koridorunda son perde

01-11-2016
HÊMİN XOŞNAW
Etiketler Kürt koridoru Rojava Türkiye El Bab
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rojava’da (Suriye Kürdistanı) bir Kürt koridorunun oluşturulması, Türkiye’nin müdahalesi ve bölgedeki çatışmalar denklemi iyiden iyiye karmaşık hale getirdi.

 

Türkiye, bir Kürt koridoruna asla müsaade edilmeyeceğini defalarca belirtirken, akabinde “Fırat Kalkanı Harekatı”yla bölgeye fiili olarak müdahil oldu. Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı birliklerin ne kadar ilerleyebileceği de denklemin önemli bir ayağını oluşturuyor.

 

Gelişmeleri yakından takip eden isimler, Türkiye’nin Rusya veya ABD’yi Suriye konusunda ikna etmesinin zor olduğuna işaret ediyor.

 

Kürt koridorunun Washington, Moskova, Ankara ve Şam hattında nasıl çözüme kavuşacağı soru işareti olarak duruyor.

 

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nden Doç. Dr. Burak Bilgehan Özpek ve Gazeteci - Yazar Semih İdiz, son süreci Rûdaw’a değerlendirdi.

 

El-Bab çevresinde Türkiye ile birlikte hareket eden gruplar, Suriye rejimine ait savaş uçakları tarafından bombalandı. Bu yeni gelişmeyi nasıl okumak lazım?

 

Özpek: Esad hükümetinin, Özgür Suriye Ordusu'na ve Türkiye'ye güvenmediği görülüyor. ÖSO, Halep'e çok yakın bir şehir olan El-Bab'a doğru yaklaşıyor ve Esad bu durumdan tedirginlik duyuyor. Esad'a göre, Türkiye'nin amacı Kürt koridorunu engellemek ise bunu Şam ve Moskova yönetimleri ile konuşarak çözmesi gerekir. ÖSO ile hareket ederek ilerlemek istemesi, Türkiye'nin niyetlerinin sorgulanmasına yol açıyor.

 

İdiz: Suriye bunu Rusya'dan cesaret alarak yaptı. Suriye ve Rusya böylece Türkiye'ye bölgede nereye kadar ilerleyebileceğini söylemiş oluyorlar.

 

Bombardımanın yapıldığı saatlerde  Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından ÖSO’ya karşı saldırı başlatıldı. Bu, bölgede yeni bir koalisyonun oluşmaya başladığı şeklinde değerlendirilebilir mi?

 

Özpek: Bu bir koalisyon değil. Ancak Türkiye'nin bölgede ilerleyişi kaçınılmaz olarak hem Esad yönetimini hem de DSG'yi tedirgin ediyor. Türkiye'nin güneye inerken iki hedefi var. Birincisi Menbiç ki bu bölge DSG'nin elinde, ikincisi ise El-Bab ve bu bölge Halep'e çok yakın. Dolayısıyla, hem DSG hem de Esad Türkiye'nin daha fazla ilerlemesine şüphe ile yaklaşıyor.

 

İdiz: Aleni bir koalisyon olarak ortaya yeni bir olusum çıkacağını sanmıyorum. Zira DSG ve Suriye rejimi de El Bab'ı ele geçirme yarışı içindeler.

 

Bu gelişmelerle beraber Türkiye’nin Suriye’de zor duruma düştüğünü söyleyebilir miyiz? Türkiye bu saatten sonra ne yapabilir?

 

Özpek: Türkiye'nin Suriye'deki tek şansı, DSG ile işbirliği yapan ABD veya Esad ile işbirliği yapan Rusya ile anlaşmak. ABD'nin Türkiye tarafından sunulan plana sıcak bakmadığı biliniyor. Yani Türkiye'nin tek şansı El-Bab'a ilerlemek için Rusya'yı ikna etmek. Ancak bu durum Türk-Amerikan ilişkilerini tahrip edebilir. Üstelik Putin'in Türkiye'ye açık çek vereceğini düşünmüyorum. Rusya'nın amacı Türkiye'yi olabildiğince yalnızlaştırmak.

 

İdiz: TÜrkiye'nin bu aŞamada işi zaten zor çünkü  ABD liderliğindeki koalisyonla da sorunları var. Sonunda Türkiye'nin sınır boyunca belli bir alan içinde kalmasına izin verileceğini düşünüyorum.

 

Türkiye’nin aynı anda hem Rusya’yı hem de ABD’yi ikna etme şansı var mı? Türkiye’nin elinde hangi kartlar var?

 

Özpek: Her ikisini aynı anda ikna etmeyi bırakın, bu aktörlerden herhangi birini ikna etmesi bile çok zor. Türkiye, neden Suriye'de olduğu sorusunun cevabını vermekte zorlanıyor. Kürt koridorunu önlemek için Suriye'ye girdiğini iddia ediyor ancak bu cevap ABD'yi tatmin etmiyor. Rusya ise Türkiye'nin  Esad yönetimine zarar verecek bir adım atmasından çekiniyor. Çünkü ÖSO'yu kontrol altında tutmak çok zor bir iş. Türkiye'nin bunu başarabileceğinden şüpheli. Üstelik, Rusya ve Türkiye arasında halen daha tam anlamıyla güven tesis edilebilmiş değil. Biraz daha zamana ihtiyaç var. Türk-Amerikan ilişkileri hem Menbiç hem de Musul meselelerinden dolayı oldukça gerginleşeceğe benziyor.

 

İdiz: Türkiye'nin bu kapasitesi sınırlı. Elinde istediğini elde etmesini sağlayacak ciddi bir kart yok.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli