KÜRT/SÜNNİ - Harita Suudi Arabistan’da çizilecek

01-08-2016
Rûdaw
Etiketler Ortadoğu Suudi Arabistan Musul operasyonu Irak Sünni bölgesi
A+ A-

Süleymaniye (Rûdaw) – Musul’un IŞİD’den niçin kurtarılmadığı sorusu neredeyse hergün gündemdeki yerini alıyor ancak net bir cevap verilemiyor.

 

Iraklı göçmenler arasında da bu soru hergün soruluyor fakat cevabın, “Savaşmaya hazırız” diyen asker ve generallerde olmadığı belirtiliyor.

 

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Demokrat Partisi’nden (KDP) Arafat Kerem, Musul üzerinde daha çok siyasi bir savaşın yaşandığını söylüyor.

 

Irak Temsilciler Meclisi üyesi Arafat Kerem, Irak Hükümeti’nin, Musul’u bir anda kontrol etmek istemediğinin net olarak ortaya çıktığını belirterek, “Çünkü Şii Heşdi Şabi milislerinin Irak Ordusu’nun resmi bir parçası olması ve bu operasyona katılması isteniyor. Musul’un kurtarılması sonrası yönetim hesabı yapılıyor” dedi.

 

Arafat Kerem, operasyonla ilgili en son gelişmeleri şöyle anlattı:

 

“Suudi Arabistan, Ağustos ayı sonunda Riyad’da düzenleyeceği geniş katılımlı kongre ile Sünni bölgelerin yol haritasını çizecek. Zaten İran ve Şii planının Irak’ta uygulanmasına karşı olduklarını söylüyorlar. Tarık Haşimi, Nuceyfiler ve Maliki yönetimiyle sorunlu olan diğer Sünni şahsiyetler bu kongrede olacak.”

 

Irak Parlamentosu Değişim Hareketi (Goran) Parlamenteri ve Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyesi Wuşyar Abdullah, Musul operasyonunun başlamasının Iraklılar’ın değil, koalisyon güçlerinin elinde olduğunu söylüyor.

 

Wuşyar Abdullah’a göre Musul savaşı artık sadece askeri değil, siyasi bir görünüm de almış durumda.

 

 

Kürtler garanti istiyor

 

Operasyonun başlama tarihine ilişkin ise Abdullah, “Bu yılın Eylül ayında operasyon başlaması olası çünkü ABD’deki seçimlerden önce bunun netleşmesi gerekiyor. En büyük sorun ise kentin nasıl yönetileceği. El Nuceyf mi, diğer kesimler mi, Irak Ordusu yahut Heşdi Şabi mi?”

 

IŞİD’le geniş bir cephe hattı boyunca savaşan Kürtler, garanti almadan Musul operasyonuna katılmak istemiyor. Irak Hükümeti ise bir iktidarın Sünniler’de olduğu bir bölgeye tamamen karşı.

 

Rûdaw’ın konuyla yakından ilgilenen kaynaklardan edindiği bilgiye göre Başkan Mesud Barzani, Musullu aşiret liderleri, azınlıklar ve tanınmış kişilerle birkaç kez görüşerek, kendi kendilerini yönetmelerine destek verdi. Ancak “Kürdistan ve peşmergeye sorun teşkil etmeme” koşuluyla.

 

Arafat Kerem, Kürtler’in Sünniler’i kontrollerindeki bölgelerden çekilmeyeceklerine dair bilgilendirdiğini ifade ediyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli