Yazar Mihemed Şarman: Kürtler, Kürtçe konuşmazsa dahi Kürtçe dersleri istiyor
Erbil (Rûdaw) – Yazar Mihemed Şarman, Kürtlerin Kürtçe eğitim alma konusunda daha hazır olduğunu belirterek “Kürtler, Kürtçe konuşmazsa dahi Kürtçe dersleri istiyor” dedi.
Kürtçenin Kurmancî ve Kirmanckî/Zazakî lehçeleri, Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) ortaokullarada (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamındaki seçmeli dersler arasında yer alıyor.
Öğrenciler, istedikleri seçmeli dersleri almak için 10 Şubat’a kadar başvuru yapabilecek.
Rûdaw da Kürtçe seçmeli derslerin konusunda yürütülen çalışmaları yakından takip etmeye devam ediyor.
Rûdaw TV İstanbul stüdyosunda Rawîn Stêrk’in konuğu olan Mihemed Şarman, “Kürt illerinde Kürtçe konuşma oranı genel olarak düşük. Van, son yıllarda Hakkari, Yüksekova ve çevresindeki köylerden göç aldığından Kürtçe konuşma konusunda ilerleme olsa da bunun hâlen düşük olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Kürtçe bilmenin veya konuşmanın artık “kriminal” olmadığını belirten Şarman, insanların kamusal alanlarla ve resmi kurumlarda Kürtçe konuştuğunu ifade etti.
Kürtlerin “iki dilli” bir konuşmaya geçtiğini dile getiren Şarman, “Kürtler normal konuşmalarında dahi Kürtçe ile Türkçeyi bir arada kullanıyor” dedi.
Her dilin ayrı bir dünya olduğunu belirten Şarman, “Her dil; bir yaşam, bir dünya olduğundan Türkçe konuşulduğu zaman dünyaya o dilin perspektifinden bakılıyor. Kürtçe konuşulduğunda ise çocukluktan, geçmişten gelen anılarla konuşulduğu için dünyaya bu dilin açısından bakılıyor” şeklinde konuştu.
Kürtlerin Türklerle empati kurabildiğini aktaran Şarman, “İki dillilik, diğer dilin dünyasını da anlaşılır kıldığı için avantaj da olabilir. Türkçe bilmek bizim için avantaj çünkü biz Türklerle empati kurabiliyoruz ama Türkler Kürtçe bilmediği için Kürtlerle empati kuramıyor” diye belirtti.
“İleride, bir barış ortamı olur da bu iki halk birbirinin anlamak isterse Türkler, Kürtçenin dünyasını ve Kürtçeyi anlamalı” diyen Şarman, “Kürtler, Kürtçe eğitim almaya psikolojik olarak daha hazır. Seçmeli dersler, üniversitelerde açılan Kürtçe bölümler bunda rol sahibi” ifadelerini kullandı.
Şarman, Kürtlerin Kürtçe eğitime hazır olduklarını ifade ederek “Binlerce Kürtçe öğretmeninin ataması yapılmıyor. Siyasi şartlar elverir ve Kürtçenin önündeki engeller kaldırılırsa Kürtçe eğitim konusu 5-6 yıl içerisinde çözülür. Kürtler, her açıdan buna hazır” diye konuştu.
Kürtçe bilmeyen Kürtlerin de ana dillerine dair talepleri olduğunu ifade eden Şarman, “Kürtler, Kürtçe konuşmazsa dahi Kürtçe dersleri istiyor çünkü bu kadim bir hakları ve ellerinden alınmış. ‘Dilimizi konuşalım, konuşmazsak dahi dilimiz mahkemelerde ve resmi yerlerde olsun’ diyorlar. Bunun için ana dilinde eğitim lazım” dedi.
Şarman, Kürtçe seçmeli dersler konusundaki usulsüzlüklere dikkat çekerek “Kürtçe seçmeli derslere başvurular oluyor fakat bazı sahtekârlıklar da yapılıyor. Bazı okul müdürleri, çocuklar istese bile dersi programa almıyorlar” ifadelerine yer verdi.
Kürtçe seçmeli dersler konusunda yürütülen kampanyaların faydalı olduğunu kaydeden Şarman, “Geçen sene dil kampanyaları yürütüldü, özellikle de Rûdaw bu işin öncülüğünü yaptı. Yürütülen bu kampanyalar sayesinde Kürtçe seçmeli dersleri seçma oranları yüzde 100 hatta yüzde 200 arttı” şeklinde konuştu.
Öte yandan, yeni bir kitabının basılacağının müjdesini veren Yazar Mihemed Şarman, kitabın adı ve yayınevi hakkında ise herhangi bir bilgi vermedi.