DNA testi 21 yıl sonra açıklandı: O Halepçeli ailenin kayıp evladı değil

30-11-2023
Etiketler Halepçe Kimyasal Saldırı Mahkeme DNA
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Halepçe’de mahkeme, Hewrê Enver isimli gencin 1988’deki katliamda üç çocuğu kaybolan Mahmud Halepçeyi’nin oğlu olmadığının DNA sonucu netleştiğine karar verdi. Ancak Hewrê Enver, mahkemenin “DNA sonuçlarını değiştirildiğini” öne sürdü.

Halepçe Asliye Mahkemesi, 16 Mart 1988’deki kimyasal saldırı katliamından 35 yıl sonra kayıp bir çocuk davasında NDA testi sonuçlarına dayanarak karar verdi.

Modern dünya tarihine Hiroşima ve Nagazaki’den sonra “20’inci yüzyılın en büyük kimyasal saldırısı olarak kaydedilen” Halepçe’de en az 5 bin kişi hayatını kaybetti, 10 binden fazla kişi yaralandı ve çoğu çocuk yüzlerce kişi de kayboldu.

Saldırıdan sonra kayıp çocukların bulunması için değişik çalışmalar yürütüldü, geri dönen çocukların kendi ailelerini bulabilmelerine yardımcı olacak yasal ve hukuki yollar uzadıkça uzadı.

2002 yılında Kürdistan Bölgesi’ne geri dönerek Mahmud Fettay Halepçe’yi’nin kayıp çocuğu olduğunu savunan ve “Kurdewan” diye tanınan Hewrê Enver de bunlardan biriydi.

Mahkeme, baba Halepçeyi’nin çocuğa dair şüpheleri üzerine görülen davada 26 Kasım 2023 tarihinde DNA raporunun sonuçlarını açıkladı. Buna göre Hewrê Enver’in Mahmud Fettah Halepçeyi’nin oğlu olmadığının resmi olarak kanıtlandığı belirtildi.

“Test sonucu değiştirildi”

Rûdaw’a konuşan Kurdewan, Mahmud Halepçeyi’nin gerçek evladı olduğunu, ailesinin “şehitler fonundan yararlanmaması için” mahkemeden böyle bir karar çıkarttığını savunarak, “DNA sonuçları değiştirildi” dedi.

Kendisi ve kardeşinin birlikte DNA örneği verdiğini belirten Kurdewan, kardeşinin test sonuçlarının da kayıp olduğunu öne sürdü.

İki çocuğu kayıptı

16 Mart 1988 günü yüzlerce Halepçeli aile gibi Mahmud Fettah Halepçeyi’nin ailesi de Baas rejimi tarafından kimyasal saldırı ile paramparça oldu.  

Uçaklardan kimyasal bombardımanlar yağarken eşini ve çocuklarını evin altındaki sığınağa götüren Mahmud Halepçeyi, bir süre sonra kızlarından birini alarak dışarı çıktı. Ancak sığınaktan uzaklaştığı için için geri dönemedi ve en azından kucağındaki çocuğu kurtarabilmek için kentten hızla uzaklaştı.

Saldırının hemen ardından Helepçe’ye giren yardım gönüllüleri, sığınakta Mahmud Halepçeyi’nin eşinin hayatını kaybettiğini, 5 ve 6 yaşlarındaki iki çocuğunun yaşadığını gördü ve çocukları alıp İran’a götürdü.

Çocuklardan 6 yaşındaki Mardin, yaklaşık 10 yıl boyunca Rojhılat’ın Sine kentinde Kürt bir aile tarafından sahiplenildikten sonra 1997’de Halepçe’ye geri döndü.

Ardından 2002 yılında Kurdewan da Halepçe’ye dönerek Mahmud Halepçeyi’nin oğlu olduğunu söyledi.

Aile Mardin ve Kurdewan’ı evlatları olarak kabul etti. Ancak çocukların aileye ait olduklarının teyit edilebilmesi için mahkemeden resmi karar gerekiyordu. Öte yandan Mahmud Halepçeyi de Mardin’in kendi kızları olduğundan emin olduklarını, ancak Kurdewan’dan emin olmadıklarını belirterek mahkemeye başvurdu.

Halepçeli kayıp çocukların bulunması için  dernek kuran ve hukuk mücadelesi veren Mardin, 4 Ağustos 2021 günü kanser nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu. Vefat edene kadar da geri döndüğü ailesinin kayıp çocuğu olduğuna dair mahkemeden resmi bir karar alamamış, kimlik sorununu çözememişti.

Rûdaw Medya Grubu, 2022’de hazırladığı ve Halepçeli kayıp çocuklara dair Mahmud Halepçeyi ve Mardin’in hikayesi anlatan “Kimlik Sorunu” isimli belgesel yayınladı.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli