ERBİL - Evinde aslan besliyor: O kadar kolay değil kardeş

Erbil (Rûdaw) – Erbil’de yaşayan Ali Muhemmed Emin Hıdır, henüz yavru iken aldığı aslanı evinde besliyor. Hıdır, büyük kedi ile oynuyor, havuza giriyor.

Ali Muhammed Emin Hıdır, çevresinde “Ali Xoşnaw” olarak tanınıyor. Onu diğer vatandaşlardan ayıran özelliği, aslanlara karşı olan tutkusu.

Hıdır, kendisini tanıtırken, şunları söylüyor:

“Aslen Şeyhosanan köyündenim ki köyümüz kimyasal saldırıya uğrayan ilk köydür. Babam ve dedelerim Peşmerge’ydi. Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti’ne katıldılar. 1974 yılında Divaniye’ye sürgün edildik. Orada doğdum, daha sonra Erbil’e geldik. Biz yoksul bir aileydik. Övünerek söylüyorum, ilk işim ayakkabı boyacılığıydı. Günde 5-6 kişi ayakkabılarını bana boyamak için getirdiklerinde çok mutlu olurdum.”

Aslanlara ilgisi olan Hıdır’a bir arkadaşı tarafından yavru bir aslan hediye ediliyor.

Hıdır, “Bir arkadaşım bu aslanı bana getirdiğinde çok küçüktü. Aslan yaklaşık bir aylıktı. Ellerimle besledim. Şimdi ise bir yıl 2-3 aylık. Bana çok bağlı ve vefalı. Kimse benim gibi onunla oynayamaz. Sadece bana karşı böyle. Bu bir Afrika aslanı. Bir çift aslan getirmişlerdi, ikisi de erkekti. Bunu ben kendime aldım” diyor.

Hayvanı ağzı ile beslediğini anlatan Ali Hıdır, “Aslan gerçekten özel bir hayvan. Bana bunu getirdiklerinde çok mutlu oldum. Kendi ellerimle büyüttüm. Ağzımla yemek veriyordum. Çünkü ilk getirdiklerinde ağzınla uzun süre süt ver, et ver ki ağzının tadı aslanınki ile karışsın. Öyle olursa 10 sonra da aslanla karşılaşırsanız seni tanır dediler” diye anlatıyor.

Aynı zamanda çok tehlikeli olan bu hayvana iyice alıştığını, hayvanın da kendisine zarar vermediğini belirten Hıdır, “Ona yemek verdiğimde elimi ağzına sokuyorum ama hiç incitmiyor. Elim olduğunu, et olmadığını biliyor. Elimi çektikten sonra eti yemeye başlıyor. Bir gün arkadaşlarımdan biri içeriye girmek istediğini söyledi. Gelme, çünkü sana saldırır dedim. Bir şey olmaz, sen yanındasın bana bir şey yapmaz dedi. İçeri girdiğinde ona saldırdı ve incitti. 15-20 gün evde yattı o arkadaşım” diyor.

Ali Muhammed Emin Hıdır, aslanların hafızasının dar olduğunu, ancak sayılı insanlara alışabildiklerini belirtiyor ve ekliyor:

“Aslan beslemek kolay değil kardeş. Kolay olsaydı her evin önünde bir aslan olurdu. Kedi gibi beslerlerdi.”