Japon polisi Kürt toplumu için Türkçe gazete çıkarıyor

29-12-2020
Rûdaw
Etiketler Japonya Kawaguchi Kürtler
A+ A-

Haber Merkezi  - Tokyo'nun kuzeyindeki Kawaguchi kentindeki bir polis karakolu, Kürt toplumunu “entegre edilmesine yardımcı olmak” amacıyla ücretsiz Türkçe gazeteler yayınlıyor.

1990'lardan bu yana, Japonya’nın Saitama Eyaletindeki Kawaguchi kentinde yaşayan Kürt nüfusununun gittikçe büyüdüğü görülüyor.

Japon Kyodo News’in haberine göre, kentte yaşayan Kürtlerin büyük bölümü, Türkiye hükümetinin baskıları nedeniyle Japonya'ya göç etmeye başladı.

Çok sayıda yabancının küçük ve orta ölçekli imalatçılarda çalıştığı sanayi şehri Kawaguchi yaklaşık bin 500 Kürt yaşıyor.

Bu nedenle kentteki bir polis karakolu, Kürt nüfusunu dikkate alarak, “Kürt toplumunu daha fazla entegre edebilmek amacıyla” ücretsiz gazete çıkarma kararı aldı.

Kawaguchi karakolu kıdemli polis memuru Hideaki Konno, "Yabancı bir ülkede bildikleri bir dilde yayın organı görmenin onlar için güven verici olacağına inanıyoruz" dedi.

Polis karakolu, bir polis memurunun yabancılara çok dilli yayın imkanı sağlamayı önermesinin ardından 2017 yılında İngilizce ve Çince aylık ücretsiz gazete çıkarmaya başladı. Konno, 2018’de gazetenin Türkçe de çıkarıldığını söyledi.

Yerel polis tarafından çıkarılan gazete, belediye binası ve yabancı sakinlerin sık sık uğradığı restoranlar ve kamu tesislerine dağıtılıyor.

Kawaguchi sakinlerinden Tevfik Taş’ın restoranı "Mutlu Kebap" da bu yerlerden biri.

Japon medyasına konuşan Taş, bazı Kürtlerin Japonca okuyamadığını bu nedenle diğer dillerde çıkarılan gazetelerin yararlı olduğunu söyledi.

Tevfik Taş, "Topluluğun bir parçası olduğumuzu düşünüyoruz" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kadir İnanır / Arşiv

Kadir İnanır yeniden yoğun bakıma alındı

Kadir İnanır, Mart ayında beynine 3. kez pıhtı atması sonucu hastaneye kaldırılmış ve tedavi olmaya başlamıştı. İnanır'ın bir süre önce fizik tedavi gördüğü açıklanmıştı.