Ülkenin ilk resmi eşcinsel evliliğini yaptılar

29-11-2023
Etiketler Nepal Eşcinsel Evlilik LGBTQ+
A+ A-

Haber Merkezi - Nepal'de Surendra Pandey ve Maya Gurung adlı ikili, ülkede resmi eşcinsel evlilik statüsü alan ilk çift oldu. Himalaya ülkesi Asya'da eşcinsel evliliğe izin veren ilk ülkelerden biri.

Bu yılın başlarında Nepal yüksek mahkemesi, eşcinsel evliliklerin ilk kez kayıt altına alınmasına olanak tanıyan geçici bir karar çıkardı. Kararın ardından bugün ilk kez eşcinsel bir çift resmi nikah kıydı.

Başkent Katmandu'nun batısındaki Dorje köyünde evlenen Surendra Pandey ve Maya Gurung isimli çift, köy meclisinde hayatını birleştirdi.

Eşcinsel olduğunu açıkça söyleyen eski milletvekili ve LGBTQ+ hakları aktivisti Sunil Babu Pant da nikah töreninde hazır bulundu.

Pant, "23 yıllık mücadelenin ardından bu tarihi başarıya ulaştık ve sonunda Maya ve Surendra evliliklerini yerel yönetim ofisine kaydettirdiler" dedi.

Yetkililer başlangıçta Maya ve Surendra’nın evliliği kaydetmeyi reddetmişti. Çift ve Pant, Katmandu Bölge Mahkemesi ve Yüksek Mahkeme'ye dava açmış ancak talepleri reddedilmişti.

Ardından, İçişleri Bakanlığı bu hafta eşcinsel evlilikleri tanımayan yerel yönetmeliklerde değişiklikler yaptı.

Maya ve Surendra altı yıl önce Hindu geleneğini sürdüren bir tapınakta evlendi. Ancak evliliklerinin yasal olduğunu gösteren bir belgeleri yoktu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kadir İnanır / Arşiv

Kadir İnanır yeniden yoğun bakıma alındı

Kadir İnanır, Mart ayında beynine 3. kez pıhtı atması sonucu hastaneye kaldırılmış ve tedavi olmaya başlamıştı. İnanır'ın bir süre önce fizik tedavi gördüğü açıklanmıştı.