Genel Sağlık-İş Ankara’da kongresini yaptı: Türkiye’de doktorlar değer görmüyor
Ankara (Rûdaw) – Türkiye’den Avrupa'ya doktor ve hemşire göçü sürüyor.
Genel Sağlık Sendikası’nın (Genel Sağlık-İş) verilerine göre 2023 yılında Türkiye’den 3 bin 25 doktor Avrupa'ya gitmek istedi, bu sayı 2022 yılında 2 bin 685’ti.
Hemşireler Derneği’nin paylaştığı verilere göre de hemşirelerin yüzde 76,3'ü Avrupa'ya gitmek istedi.
Genel Sağlık Sendikası Mersin Şube Müdürü Dr. Mustafa Selvi, doktor ve hemşire göçü hakkında, "Sağlık çalışanları sendikası olarak sağlığın her geçen gün kötüye gittiğini düşünüyoruz. Özellikle sağlık çalışanlarının ekonomik anlamdaki gelirlerinin çok düştüğünü, yoksulluk sınırının altında bir maaş aldığımızı görüyoruz. Maalesef sürekli bir mobbing gibi ağır iş koşullarında çalışıyoruz. Özellikle doktor arkadaşlar yurt dışına gitmekte buluyorlar çareyi” diye konuştu.
Sağlık sendikalarına göre doctor göçünün temel nedeni kötü çalışma koşulları ve düşük maaşlar.
"Doktorlarımıza değer verilmiyor"
Genel Sağlık-İş Ankara'da kongresini gerçekleştirdi. Kongreye sağlık alanında yaşanan sorunşlar hakkında bir rapor sunuldu. GATA Hastanesi’nde doktor olan ve aynı zamanda Genel Sağlık-İş üyesi olan Erdoğan Köse de şunları söyledi:
“Sağlık sektöründe her zaman olduğu ciddi ciddi sorunlarımız, ücret konusunda sorunlarımız var, mesailer konusunda, personel eksikliği konusunda sıkıntılar var. Evet bu ülkede maalesef ki hekimlerimiz görmesi gereken değeri görmediği için, ücret karşılığında, değer anlamında, yapılan darplarla bu ülkeden kaçıyor, kaçmak zorunda kalıyorlar."
Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre Türkiye’de her 100 bin kişiye 228 doktor ve 356 hemşire düşüyor.
Bu istatistiklerle Türkiye, OECD üyesi 38 ülke arasında son sırada yer alıyor.