RÛDAW ÖZEL - Manş Denizi’nde batan tekneden kurtulan tek Kürt genç konuştu

28-11-2021
Muhammed İbrahimzade
Muhammed İbrahimzade
Etiketler Muhammed İbrahimzade Manş Denizi Fransa İngiltere Göçmen Kürt
A+ A-

Paris (Rûdaw) – Manş Denizi'ni geçerek İngiltere'ye ulaşmaya çalışan göçmenleri taşıyan bottan sağ kurtulan iki kişiden biri olan Muhammed İbrahimzade (21) isimli Kürt genç, ne İngiliz ne de Fransız polisinin batan botta çırpınan insanların imdat çağrısına yanıt vermediğini söyledi.

24 Kasım akşamı Fransa’dan İngiltere’ye geçmek isteyeyen ve sayıları 33 kişi oldukları tahmin edilen göçmenleri taşıyan bot, Manş Denizi’nde alabora olmuştu. Faciada, aralarında Kürdistan Bölgesi ve Rojhılat’lı (Doğu Kürdistan) Kürtlerin de bulunduğu en az 27 kişi hayatını kaybetmişti.

Fransız yetkililer, biri Somalili, diğeri Kürt 2 kişinin sağ kurtarıldığını açıklamıştı.

Botta sağ kutulan iki kişiden biri olan 21 yaşındaki Rojhılatlı Kürt genç Muhammed İbrahimzade, Rûdaw muhabiri Zinar Şino’ya o gün yaşananları anlattı.

Aslen Rojhılat’ın Serdeşt kentine bağlı Gore Şer kasabasından olduğunu, annesi, babası ve 5 kardeşi ile birlikte 5 yıldır Süleymaniye’nin Kaladize ilçesinde yaşadıklarını anlatan İbrahimzade, “Bir aydan fazla bir süredir Kürdistan Bölgesi’nden ayrıldım. Belarus üzerinden Almanya ve oradan da Fransa’ya geçtik” dedi.

Muhammed İbrahimzade, 34 kilometrelik Manş Denizi’nde yaşadıkları o facia gecesini ise şöyle anlattı:

“Sayımız 33 kişiydi”

“Akşam 19:00 veya 20:00 sıralarında önce bizi otobüsle deniz kenarına (Calais Limanı açıkları) getirdiler. Orada yaklaşık bir saat bekledikten sonra bota binip yola çıktık. Sayımız 33 kişiydi. Bota bindiğimizde sayımızın 33 olduğunu, isteyenin buradan geri dönebileceğini söylediler.

Yola çıktıktan bir süre sonra bot motor kısmından su almaya başladı. Su geldikçe biz kovalarla boşaltıyorduk. Uzaktan bir tekne göründü, ondan yardım isteyelim dedik, kabul etmediler. Botumuzun bu akşam İngiltere’ye ulaşması gerektiğini söylediler. Daha sonra ilerledik ve tekne kayboldu, denizde yalnız kaldık. Sonra bindiğimiz bot gittikçe batmaya başladı. Kenarındaki hava dolu balonlar patladı. Bazılarımız suyu boşaltmakla meşgul olurken bazılarımız da sönen balonları şişirmeye başladı.

İngiltere ve Fransa polisi imdat çağrısına gelmedi

Bir süre sonra botun artık batacağını anlayınca Fransa polisini telefonla arayıp imdat çağrısında bulunduk. Fransa polisi ise konum atarak İngiltere karasularında olduğumuzu bildirdi. İngiliz polisini aradık, onlar da Fransa polisini aramamızı istediler.

Daha sonra botta bulunanlar hayattan ümitlerini kesti ve bot battı. Dalgalar bizi Fransa karasularına doğru itti. Batan botta el ele tutuşarak hayatta kalmaya çalıştık. Sabaha kadar böyle durduk. Ancak insanlar artık dayanamayıp kendilerini suların insafına bıraktı, her biri yanındakinin elini bıraktı.”

Son ana kadar da batan bota tutunduğunu ve böylece hayatta kalabildiğini belirten Muhammed İbrahimzade, “Teknedekilerden yaklaşık 15’i Kürt’tü. Pişder ve Bitwênliydiler. Ranyalı bir genç vardı. Son ana kadar da elini bırakmamamı istedi. Benim yaşlarımdaydı. Elini bırakmadım, ama bir süre sonra dalgalar içerisinde kayboldu” dedi.

Aileler de vardı

12 saat boyunca ölüm kalım mücadelesi veren mülteciler içerisinde aileler, kadın ve çocukların da bulunduğunu anlatan İbrahimzade, ayrıca şu bilgileri paylaştı:

“Bunlardan 5’i Somaliliydi. 4’ü Rojhılatlı Kürtlerdi, Farsça konuşuyorlardı. 1 Vietnamlı ve 2 de Mısırlı vardı. Diğer 4’ünün nereli olduğunu bilmiyorum. 3-4 yaşlarında bir de çocuk vardı.”

Muhammed İbrahimzade, kendisine gösterilen ve botta hayatını kaybeden Baran Nuri isimli Kürt kadını hatırlamadığını söyledi. Ancak boğulanlardan 12 yaşındaki diğer bir Kürt mültecinin fotoğrafını görünce göz yaşlarına hakim olamadı ve bu çocuğu gördüğünü söyledi.

İbrahimzade, Süleymaniye’nin Derbendihan ilçesinden yola çıkan bir anne ve 4 çocuğunun resimlerini de teşhis ederek, bu ailenin de botta bulunduğunu belirtti.

Kız kardeşinin tedavi masrafları için Avrupa’ya gitmiş

Kürt genç, Avrupa’ya neden geldiğini ve neden İngiltere’ye gitmek istediğini ise şöyle anlattı:

“Kız kardeşim hasta, tedavisi için çok para gerekiyordu. Yaklaşık 60-70 bin dolara ihtiyacımız vardı. Avrupa’ya gidip çalışıp bu parayı biriktirerek kardeşimi Hindistan’a tedaviye götürmek istiyordum. Kimse bize yardım etmedi tedavi için. Anne ve babam şu an Kaladize’de. Ben işçiydim. Kardeşimin tedavisi için biri bize yardım edecekse Kürdistan’a dönerim. İngiltere bize sahip çıkmalıydı.”

Kaçakçılar tarafından tehdit edildiğini dile getiren İbrahimzade, “Kaçakçılar bizi 5-6 celse değiştirdiler. O yüzden kim olduklarını tanımıyoruz. Telefonumda numaraları vardı. Kaçakçılar onları tanımadığımız halde, beni ve kurtulan diğer Somaliliyi tehdit ediyorlar. Botun kaptanı Mısırlıydı. Orta yaşlıydı. Onu da görmediler. Ölmüştür büyük ihtimalle” dedi.

İbrahimzade, faciadan kurtulduktan sonra da İngiltere’ye gitmek istediğini söyledi.  

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli