‘Seks işçiliğini kriminalize etmek taciz ve şiddeti artırıyor’

28-01-2023
Etiketler Seks İşçiliği Kriminalize Etmek İspanya
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – HRW’nin hazırladığı bir raporda, seks işçiliğinin kriminalize edilmesinin daha fazla sömürüye yol açtığı ayrıca seks işçilerine yönelik şiddet ve tacizi artırdığı belirtildi.

Raporda, İspanyalı milletvekillerinin, parlamentoda tartışılmakta olan ve seks işçiliğini suç sayan yasa tasarısını reddetmesi gerektiğine dikkat çekildi.

HRW’nin (Human Rights Watch/İnsan Hakları İzleme Örgütü) raporunda, seks işçiliğini yasaklayan yasaların seks işçilerine yönelik şiddet ve tacizi artırdığına yer verildi.

Ayrıca, bu yasaklamaların “insan kaçakçılığı” veya “seks talebi” üzerinde kanıtlanabilir bir etkisinin olmadığı belirtildi.

Fransa'da 2016'da “İskandinav Modeli”nin uygulanmasının, müşteriler için bir tutuklanma korkusu yarattığı, bunun da sokaktaki seks işçilerini gözlerden uzak, tehlikeli yerlere gitmeye zorladığı ve korkunç cinayetlerde ani bir artışa yol açtığı aktarıldı.

"İskandinav Modeli" olarak bilinen yasa, para karşılığı seks talebinde bulunanların cezalandırılmasını içeriyor. Yasaya göre, seks işçileri cezadan muaf tutuluyor. Resmi otoriteler tarafından seks işçilerine yardım teklif ediliyor.

İrlanda merkezli bir seks işçisi örgütü olan UglyMugs.ie'den alınan istatistikler, ülkenin 2017'de İskandinav Modeli’ni benimsemesinden sonraki ilk iki yılda ülkede seks işçilerine yönelik şiddet içeren suç raporlarında yüzde 92'lik bir artış gösterdi.

Ayrıca, İrlanda Adalet Bakanlığı’nın 2022'deki bir raporunda, görüşülen seks işçilerinin beşte birinin polis tarafından cinsel istismara uğradığı kaydedildi.

Dört yıla kadar hapis cezası öngörülüyor

İspanya’nın tartıştığı yasa tasarısı, barınma hakkını da tehdit ediyor ve bu yasa tasarısı “rızasıyla bile olsa başka bir kişinin fuhuş yapmasını kolaylaştırmak” amacıyla bir oda kiralayan herkese (diğer seks işçileri dahil) dört yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Seks işçiliğine yönelik kriminalizasyon, aktivistler ve insan hakları savunucularının çalışmalarını zayıflattığı gibi bu çalışmaları da tehlikeye atıyor.

2021 tarihli bir rapor, seks işçiliği karşıtı yasaların; savunucuların bir araya gelmesini, bunların çevrim içi örgütlenmesini, insan ticareti mağdurlarıyla iletişim kurmasını ve genelevlere sağlık yardımı yapmasını tehlikeli hâle getirdiğini ortaya koydu.

“Kriminalize etmek daha fazla sömürüye yol açıyor”

HRW'nin raporunda, “İspanyol milletvekilleri, güvenilir verilerin gösterdiği şeylere göre hareket etmeli. Müvekkilleri kriminalize etmek işçilerin durumunu daha güvenli hâle getirmediği ve talebi ortadan kaldırmadığı gibi daha fazla sömürüye kapı aralıyor, seks işçilerini güvenlik önlemlerini terk etmeye zorluyor ve insan hakları savunucularının işini zorlaştırıyor” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kadir İnanır / Arşiv

Kadir İnanır yeniden yoğun bakıma alındı

Kadir İnanır, Mart ayında beynine 3. kez pıhtı atması sonucu hastaneye kaldırılmış ve tedavi olmaya başlamıştı. İnanır'ın bir süre önce fizik tedavi gördüğü açıklanmıştı.