Erbil (Rûdaw) – BBC’nin “2023 yılının ilham kaynağı ve etkili 100 kadın listesi”nde yer alan Kürt girişimci ve iş kadını Basima Abdulrahman, kurduğu şirket sayesinde Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde yeşil yapılar ve yeni enerji teknolojileri hakkında danışmanlık hizmetleri sağladıklarını söyledi. Abdulrahman, iklim değişikliği konusunda Kürdistan Bölgesi’nin gelecekte karşılaşacağı sıkıntılara da dikkati çekti.
İngiliz yayın kuruluşu BBC, 2023 yılının ilham kaynağı ve etkili 100 kadın listesini açıkladı.
Listede, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde ilk yeşil bina, tasarım ve yenilenebilir enerji çözümleri sunan yeşil çözümler şirketi KESK'in kurucusu ve CEO'su Kürt girişimci ve iş kadını Basima Abdulrahman da yer alıyor.
Rûdaw TV’de yayınlanan “Nûroj” sabah programına konuk olan Basima Abdulrahman, listeye nasıl girdiğinden, KESK’ten, Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışmalarından bahsetti.
Listeye nasıl dahil oldu?
BBC’nin ilk önce kendisi ile iletişime geçtiğini ve röportaj yapmak istediğini belirten Abdulrahman, “Süreç birkaç ay sürdü; bu süreçte birkaç başka kadınla da röportaj yaptık; çalışmalarımız ve elde ettiğimiz başarılarla ilgiliydi bunlar. Daha sonra beni bu listeye dahil ettiler, bu yüzden mutlu ve gururluyum” dedi.
Kürt bir ailenin çocuğu olarak 1986 yılında Bağdat'ta doğan Basima Abdulrahman, 2006’da Kürdistan Bölgesi’ne yerleşti. Kürdistan’da inşaat mühendisliği alanında lisans eğitimimi tamamlayan başarılı girişimci daha sonra Fulbright programına başvurdu ve burs kazanarak 2011 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti ve burada yüksek lisans yaptı.
İlk yeşil yapı şirketi KESK'i kurdu
2015 yılında mezun olduktan sonra Kürdistan Bölgesi’ne geri dönen Basima Abdulrahman, 2016-2017 yıllarında iki kez ABD Yeşil Bina Konseyi tarafından düzenlenen profesyonel eğitimlerde yer aldı.
Abdulrahman, “Geri döndüğümde yeşil bina alanında kendi işimi kurdum ve hizmetlerimi bağımsız danışman olarak sunmaya başladım. Gönüllü olarak çalışmalar yürüttüm, bunlardan biri de Kürdistan’daki üniversite ve okullar için hazırlanan bir projeydi. 2008’den bu yana en büyük hayalim kendi şirketimi kurmaktı. Zaten inisiyatif alıp işimin tanıtımını yaptığım zaman çok fazla kişi bunun bir parçası olmak istedi. Böylece KESK’i kurduk. Şirketimizin asıl fikri yeşil inşaat danışmanlık hizmetleri sağlamak ve yenilebilir enerjinin kullanılmasını teşvik etmektir" dedi.
KESK, yeşil bina danışmanlık şirketi olarak faaliyetlere başladı. İlk genel merkezi Erbil'de olan şirket ardından Bağdat'ta da bir genel merkez kurdu.
Kısa sürede başarı sahibi oldu
Basima Abdulrahman, iki yıl gibi kısa bir süre içerisinde önemli işlere imza attıklarını, yeşil bina, yenilebilir enerji ve özellikle de güneş enerjisinin kullanımı konusunda projeler gerçekleştirdiklerini söyledi.
Yeşil binalarda su, enerji, atık ve diğer ihtiyaçlarını “şemsiye” terimi ile isimlendirdiklerini anlatan Kürt iş kadını, “Bu konuda çok fazla farkındalık yaratmamız gerekiyordu. Kendi adımızla güneş enerjisinden yararlanan solar klima yaptık. Şimdi de güneş enerjili sistem sayesinde gelecekte karbon salınımını azaltacak projeler genişletmeyi planlıyoruz” diye belirtti.
KESK, yeşil bina danışmanlığının yanı sıra kendi adıyla yapıp pazara sunduğu solar klima ve serinleticiye sahip. Ayrıca güneş enerjili sokak lambaları ve su ısıtıcıları gibi diğer güneş enerjisi ürünlerini de genişletmeyi planlıyor. Yerleşik IoT teknolojisiyle birlikte gelen akıllı güneş enerjisi ürünleri sağlıyan şirket, güneş PV geliştirme projeleri sunuyor. KESK’in hizmetleri tasarım, uygulama ve satış sonrası hizmetleri de kapsıyor.
Irak ve Krüdistan Bölgesi genelinde çalıştıklarını kaydeden Abdulrahman, “Biz Duhok’tan Basra’ya kadar her yerde faaliyet yürütüyoruz. Müşterilerimiz Irak ve Kürdistan’ın genelinde bulunuyor” diye konuştu.
İklim değişikliğine dikkat çekti
Irak ve Kürdistan Bölgesi iklim değişikliği ve kuraklıktan her geçen yıl daha çok etkileniyor.
Bu durumun Kürdistan'a etkilerini anlatan Basima Abululrahman, "Her yaz sıcaklığın arttığını görüyoruz. Geçen yılki sıcaklıkla 10 yıl önceki sıcaklık arasında büyük fark var. Yine su seviyesi giderek düşüyor. Sıcaklık ve kuraklıklar doğamızı etkiliyor. Bu bizim günlük havayı nasıl hissettiğimizle ilgili değil. Bunlar genel anlamda hayatımızı, sağlığımızı etkileyen, çevremizi, doğamızı etkileyen konular. Düşünün bugün burada yetişen bitkiler iklim değişikliğinin etkisi ile önümüzdeki on yıllarda artık yetişmeyebilir. Bu yüzden çok duyarlı olmalıyız. Yine su kaynaklarının kullanılması stratejik bir mesele ve gıda güvenliği ile bağlantılı bir durum. Dicle ile Fırat gibi iki büyük nehir ülkemizden geçiyor ama bu nehirlerin ileride kuruyabileceği bile öngörülüyor” değerlendirmesinde bulundu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın