Erbil (Rûdaw) – Tanınmış Kürt alim Mela Husni Hezin, 25 Ocak günü koronavirüs nedeniyle tedavi gördüğü İstanbul’da hayata gözlerini yumdu.
Koronavirüs nedeniyle bir süredir İstanbul’daki bir hastanede tedavi gören Bingöllü tanınmış din adamı, alim ve yazar Mela Husni Hezin, hayatını kaybetti.
Hezin’in cenazesi dün öğleden sonra İstanbul’daki Ihlamurkuyu Mezarlığında toprağa verildi.
1943 yılında Bingöl’ün Kiği (Gêxiyê) ilçesine bağlı Tumik köyünde dünyaya gelen Mela Husni Hezin, ilk medrese eğitimini babası Feqî Zeynel’in yanında almaya başladı. Henüz 7 yaşındayken babası vefat edince Norşin Medresesi’ne giderek Şeyh Muhammed Hadi Qewmani, Mesud Efendi, Şeyh Muhyeddini Masum, Halil Kızılpare ve Cefer Baleki gibi din alimlerinin yanında okudu. Daha sonra Rojava’ya giderek Şeyh Ahmedî Hazne’nin medresesinde eğitim gördü.
Daha sonra memleketine dönen Hezin, burada imamlık ve medrese öğretmenliği yapar, Kürtçe, Türkçe ve Arapça kitaplar yazar. 1980’li yıllarda 12 Eylül darbesi ile Kürt medreselere yönelik baskılar artınca, kitaplarını ve eserlerini ahır ve ağıllarda saklar.
Mela Husni Hezin o günleri şöyle anlatır:
"1980 darbesinin ardından Kürt halkına büyük bir baskı uygulandı. Sadece Bingöl'de 25 medrese kapatıldı. 50’den fazla din adamı dağa kaldırıldı, öğrenciler dağıtıldı. Muderrisler hapislere atıldı, hücreler din düşmanları ile dolduruldu. Orada bazıları aklını yitirdi. Tefsir, hadis ve fıkıh kitapları ayaklar altına atıldı.”
Mela Husni Hezin 1987 yılında İstanbul'a taşındı ve vefat ettiği güne kadar orada yaşadı.
Hayatı boyunca bir çok öğrenci yetiştiren Hezin din ve ilim üzerine 22 kitap yazdı. Kitaplarından 10’ı Kürtçe, 4’ü Türkçe ve 8’i de Arapçadır. Bunlardan 15’i yayımlandı.
Hezin ayrıca klasik Kürt şairi olarak da tanındı. Klasik Kürt şiirlerinden oluşan “Diwana Hezin” adında bir de divanı bulunuyor.
Kürtçeye çok önem veren Mela Husni Hezin, eserlerinde de buna büyük yer ayırdı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın